Autor Wątek: Problem z silnikiem 2.4 dziwna praca  (Przeczytany 3228 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karino13

• Giełda
Problem z silnikiem 2.4 dziwna praca
« dnia: 28 Marzec 2017, 23:49:42 »
nie chce ale musze....otoz wymienilem wtrysk paliwa ...auto odpala na zimnym silniku juz nie ma problemu z paliwem w spalinach ,nadal kopci ale jak jest zimny przez pewien czas jest ok.Jazda probna pierwsze kilkanascie metrow jest ok pozniej dym z rury ,auto ma moc .Po krotkiej przerwie ponowna jazda i to samo. Poczatkowo myslalem ze musi dopalic sie paliwo wraz z woda w ukladzie wydechowym . Auto na wolnych obrotak puszcza troche dymu z rury niestety po osiagnieciu temperatury silnika silnik przygasa ,z rury slychac nierowny zaplon -pyrkanie z jednego cylindra. Podczas jazdy nie nabiera mocy i nasila sie dymienie.Cuc niespalone paliwo. Moje podejrzenia to uszkodzenie sondy lambda spowodowane zalaniem benzyna podczas gdy silnik byl zalewany paliwem przy niesprawnym wtrysku . Nie wiem co moze byc jeszcze nie tak.Odlaczylem przewody od sterowania gazem ale nie wiem  czy ma cos wspolnego komputer gazowy Prins . Zauwazylem ze jest do niego osobny kabel poprowadzony do wtyczki gornej sondy lambda. Nie wiem po co. Jakies pomysly??

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marzec 2017, 13:53:27 »
Błędy jakieś są???
Zaczął bym tak.
-kable
-świece
-ciśnienie sprężania zmierzyć

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marzec 2017, 19:08:56 »

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marzec 2017, 19:19:40 »
sprawdzone kable swiece wtryski.....pomoglo czesciowo odpiecie ECU na cala noc od akumulatora ale po rozgrzaniu auta slabnie i kopci . Katalizator ??? moze sondy?? mam czerwony dodatkowy przewod poprowadzony do komputera z pierwszej sondy

co do bledow mam ELM 327 ale nie laczy sie ze smartfonem ....i mam o jeden pin obd2 mniej

dodatkowo jest podpiety do pinu 14 kabel (foto) ktory byl pociagniety pod kierownice zakonszony wsuwka i zaizolowany...nie mam pojecia po co

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marzec 2017, 19:38:41 »
Złącze OBD jest ok. Czym diagnozować link powyżej. Czerwony przewód od sondy jest do sterownika gazu.
.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marzec 2017, 20:03:07 »
a tu przydatny opis obd2 dla Hyundai
http://pinoutguide.com/CarElectronics/hyundai_obd_2_pinout.shtml

[ Dodano: 2017-03-29, 20:04 ]
tak...ten przewod jest to komputera silnika oraz gazu tylko dlaczego osobno a nie w wiazce??

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marzec 2017, 20:18:01 »
Ten czerwony od sondy idzie też do komputera silnika?

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marzec 2017, 20:44:27 »
tak...nie wiem dlaczego...a cala akcja zaczela sie jak w poscie moim pierwszym ...odcialem wszystkie kable gazowej centralki od wtryskow oraz wtyczki od gazowych wtryskow. Podejrzewam katalizator zapackany paliwem i niedopalony co powoduje prawdopodobnie zle odczyty sondy lub padnieta sonde sterujaca ....powodem zamieszania jest zwarcie w ukladzie pierwszego wtrysku paliwa podlaczonego do sterownika gazu a dalej to juz zasada domina

[ Dodano: 2017-03-29, 22:41 ]
nasuwa mi sie jeszcze jedna mozliwosc...zalany bezyna katalizator jest jeszcze niedopalony czyli zanieczyszczony ,wiec po rozgrzaniu wydziela toksyczne opary co za tym idzie druga sonda na to reaguje tylko jak??? ograniczajac paliwo czy je zwiekszajac???
Niestety tester obd2 bede mial w przyszlym tygodniu wiec do tego czasu gdybam...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marzec 2017, 23:03:23 »
Druga sonda sprawdza tylko czy spaliny są o odpowiednich "parametrach". Na nic nie wpływa i nie reguluje.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Marzec 2017, 19:09:27 »
opisuje co nastepuje....po kilku odpaleniach zapalila sie kontrolka silnika ale auto odpala i pracuje normalnie .Blad bank 1 zbyt bogata mieszanka paliwa. Auto juz nie kopci...prawdopodobnie wypalilo sie paliwo w ukladzie wydechowym a zalana sonda nr.1 dawala zle odczyty po rozgrzaniu. Wypalanie przeprowadzilem tylko na postoju doprowadzajac silnik go temperatury nominalnej i wylaczeniu. Kilka razy w ciagu dnia i efekty ...juz jest ok czyli sprawne. Dam znac czy na jezdzie probnej bedzie ok .

[ Dodano: 2017-04-01, 21:11 ]
dzis byla jazda probna ...nie ukrywam ze strachem...auto jezdzi normalnie a z rury kopci ale znacznie mniej i tylko przy dobrze rozgrzanym aucie,sadze ze dopala sie paliwo nagromadzone z woda i sadza w ukladzie wydechowym.Czeka mnie jeszcze wymiana oleju gdyz jest mozliwosc ze obecny w silniku moze zawierac domieszke benzyny