Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wyciek oleju  (Przeczytany 3410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adam.jan

• HKP
  • **
[Getz TB] Wyciek oleju
« dnia: 13 Marzec 2017, 19:30:59 »
Witam,
Panowie i Panie :-) potrzebuję pomocy,
Kilka dni temu zauważyłem plamkę oleju widoczną na zdjęciu.Ta gruba rura biegnie od chłodnicy,obok cewki zapłonowej schodzi gdzieś w dół. Wieczorem olej wytarłem do sucha, dzisiaj, po zrobieniu ok 60 km znowu wygląda tak samo, miejsce jest mokre.
Jestem też przed wymiana cewki zapłonowej. Wiecie może ile śrób trzeba odkręcić,( jest jakaś ruuba od spodu ? )są jakieś pułapki ?
 Pozdrawiam
Oto wyciek oleju

[ Dodano: 2017-03-14, 10:49 ]
Dodaję nowe zdjęcie, może ktoś wie o co chodzi ?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:37:19 przez Brt »

grzesiek402

• Gość
[Getz TB] Wyciek oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2017, 09:51:41 »
U mnie olej delikatnie podcieka z rury idącej do przepustnicy - jak sądzę jest to spowodowane skraplaniem się oparów z przewodu idącego od pokrywy silnika do rury łączącej filtr powietrza z przepustnicą. Z tej rury wycieka i kapie na elementy poniżej. być może też tak masz.
Swoją drogą zastanawiam się czy silnik potrzebuje remontu czy to już taka przypadłość tych silników. te wycieki nie są duże, ale coś tam od czasu do czasu kapnie bo widać olej na elementach poniżej.

Offline Adam.jan

• HKP
  • **
[Getz TB] Wyciek oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2017, 17:47:11 »
Ostatnio poprawiałem zacisk rury przy przepustnicy i  nie zauważyłem nic , co by tam kapało, albo było mokre. Mokre jest dokładnie w tym miejscu gdzie strzałka. Gdzie ta rura wchodzi ? Może jakąś uszczelkę muszę wymienić ?
Jeśli potrzebne są dokładniejsze zdjęcia to zrobię. Sprawdzę też czy na 100% nic nie kapie z góry