Forum > i30 GD

[i30 GD] Mokra miska olejowa

(1/3) > >>

gulgulq:
Podczas wymiany opon wykryłem jeszcze jedną dziwną rzecz: mokra miska olejowa od strony pasażera. Jak myślicie co może być przyczyną wycieku z tej strony?
Auto ma 13 tyś. przebiegu i pól roku.

kosmos2011:
Czy ta plama na bloku nie ciągnie się gdzieś od góry?

Linie potencjalnych miejsc wycieku. Po tej części bloku w tych okolicach nie ma żadnych wkręcanych czujników.
.

gulgulq:
Trudno mi powiedzieć czy ciągnie się do góry bo z nadkola nie dopatrzyłem. Trzeba by na kanał wjechać. Oleju w misce jakoś nie ubywa wiec wyciek znikomy.
Patrząc z boku może być miska olejowa (ale dziwne że wyciek propaguje do góry) lub uszczelniacz na wale.

W każdym razie będę dzwonił na serwis i na gwarancji niech dumają co to może być.

bartwiatr:
Witam

Problem może być uszczelniacz  wałka skrzyni , stąd pojawienie się  wycieków na misce olejowej. Miałem ten sam problem i na trasie doszło ślizgające się sprzęgło , olej z skrzyni biegów poprzez wadliwy uszczelniacz wałka skrzyni przedostawał się na tarcze sprzęgła. Po przebojach w ASO w Poznaniu usterka naprawiona na gwarancji. Więcej w temacie " ślizgające sprzęgło".

gulgulq:
Jestem po wizycie w ASO. Miska z blokiem została umyta i mam się zgłosić za około miesiąc na ponowne oględziny.
Serwis wykluczył wyciek z uszczelniacza wału, podejrzewają wyciek na rogu miski olejowej.

Jak problem powróci będzie demontaż miski, ponowne należnie silikonu plus wymiana oleju.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej