Forum > i30 GD
Wysokie spalanie
kafi44:
Witam wszystkich.
Od tygodnia jestem szczęśliwym(albo i nie) posiadaczem hyundaia i30 2013r. Pierwsze auto w benzynie. Wszystko niby jest ok poza spalaniem. Nie wiem jak jest faktycznie bo za mało czasu minęło na sprawdzenie, ale komputer pokazuje 10.8 l/100 - i to przy bardzo oszczędnej jeździe. Nie wiem co z tym zrobić :/ Podejrzewam że spalanie może być większe bo komputer lubi zaniżyć.
Proszę o jakieś wskazówki
jareckialfa:
może to wartości po poprzednim właścicielu, zatankuj do pełna zbiornik wyzeruj wszystkie parametry na komputerze i obserwuj czy coś się zmienia czy nadal pokazuje 10 litrów
kafi44:
Te wartości są już po wyzerowanym liczniku. Nic nie wskazuje żeby miało się coś zmienić. Coś jest nie tak. Czy podłączenie pod komputer i zrobienie logów statycznych/dynamicznych jak w vagu coś wykaże? No bo przecież ta wartość spalania jest na jakiejś podstawie wyliczana
themadablues:
Zrobiłem sobie wczoraj mały teścik. Wyzerowałem dotychczasowe wskazania komputera. Zrobiłem ok. 19stej trasę Dom-Boisko-Dom. Łącznie jakieś 12 km. Może 14. Przy spokojnym przyspieszaniu, tak do 2.2 tys. obrotów, prędkość do 70 km/h. Wskazania komputera 7.1 l / 100 km.
dario_79:
Ja przy jeździe mieszanej 50/50% spalam od 6,2 - 6,4 litra. Komputer ustawiłem na zerowanie przy każdym tankowaniu. W lecie na klimie robię 6,5 -6,8 litra. Ale też zależy jak kto jeździ i ile. Jak miałem urlop i jeździłem tylko do sklepu (około 2,0 km w obie strony) to spalanie miałem prawie 12 litrów. :)
Nawigacja
[#] Następna strona