Forum > Tucson JM
[Tucson] naprawiać silnik czy nie
peterkey:
wlasnie wrocilem z warszatu ,chyba ja mam pecha bo dalej nie wiem , wyjalem jeden wtrysk i podjechalem do serwisu .mialem nadzieje ze po wtrysku bede wiedzial jaki silnik (wydawalo mi sie ze do 113 konnego ida inne wtryski a do 140 inne ) .Okazuje sie ze wtryski pasuja i do 113 i do 140 . juz nie wiem gdzie mam szukac . kupilem nawet rozkodowanie vin w serwisie platnym i tez wyszlo mi ze jest 113km z turbo vgt .
Zbychu:
Jeżeli byłeś w serwisie, to czemu nie dałeś nr VIN ? Zamiast kombinować, zadzwoń do głównego serwisu w Warszawie, poproś z działem części, podaj nr VIN i Ci powiedzą konkretnie co masz. Ja miałem podobną historię, też się motałem, początkowo byłem przekonany, że mam 113KM. Pierwszą niepewność zasiał kosmos2011, następnie potwierdziło się to w sklepie (w IRL po nr rejestracji wychodzą szczegółowe dane), aż w końcu dla pewności pojechałem do serwisu i wszystko się wyjaśniło.
peterkey:
czyli jak rozumiem kosmos mial racje ze jednak mam silnik 140km , turbina po tabliczce znamionowej jest mocy 140km , jeszcze luknalem pod maske to juz sama plastikowa obudowa silnika nie wyglada jak ta stara do 113 km tylko do 140
Zbychu:
Jak jest faktycznie w Twoim przypadku, tego nie wiem. Szukałbym raczej na Twoim miejscu pewnego potwierdzenia u zródła. U mnie przy rozkodowaniu VINu wychodziło również , że silnik jest 113 konny, o oznaczeniu D4EA, natomiast w dowodzie rejestracyjnym moc mam podaną w KW i wynosi ona 103KW, czyli 140KM. Po weryfikacji w serwisie mam już pewność, a przede wszystkim szczegółowe dane, które mówią, że silnik mam D4EA-V 140 KM. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją, co dziwne, nikt nie jest w stanie jednoznacznie powiedzieć, na czym polega różnica mocy w tych silnikach. Jedną jak dotąd różnicą którą dostrzegłem, jest rodzaj turbiny, ale jaki ma wpływ jej moc np. na rodzaj paska rozrządu ?, poza tym, nasuwa się automatycznie pytanie, jak to wszystko przekłada się na silniki o mocy 150 koni, jest jeszcze jakaś inna turbina ?
Nawigacja