Forum > Accent
Sprawdzenie stanu sprzęgła domowym sposobem
IgoReCzeK:
--- Cytat: "Jarek" ---trzeba przynajmniej zajrzeć do tarczy i docisku sprzęgła
--- Koniec cytatu ---
Witam. Patrząc z czysto mechanicznego punktu widzenia wygląda na to, że Twoje sprzęgło stawia za mały opór. Powody są w zasadzie 2 tak jak napisał Jarek. Poza tym, mimo że traktujesz swojego Accenta za samochód mało zrywny, wygląda na to, że wymienione sprzęgło nie radzi sobie z przeniesieniem mocy jaką dysponuje silnik - jest źle dobrane. To że działało do tej pory nie jest wykładnią prawidłowego jego dobrania. Moim zdaniem problem zacznie się nasilać powoli aż do kłopotów z przeniesieniem napędu włącznie. Pozdrawiam Igor.
kml:
IgoReCzeK, wiem...wiem... już składam do skarbonki na ofiarę...
bobi17:
--- Cytat: "kml" ---IgoReCzeK, wiem...wiem... już składam do skarbonki na ofiarę...
--- Koniec cytatu ---
Wcześniej sprawdziłbym jeszcze jedną rzecz ... pierwsze koło pasowe wychodzące z silnika. Jest ono najprawdopodobniej zbudowane z dwóch części : wewnętrznej (osadzonej na wałku wychodzącym z silnika) i zewnętrznej (z rowkiem na pasek klinowy). Między nimi jest gumowy pierścień (przekładka). Po pewnym czasie, zwłaszcza przy gwałtownym puszczaniu sprzęgła obie części przesuwają się względem siebie i słychać pisk.
To tylko taka sugestia ... może warto sprawdzić?
Pozdrawiam.
kml:
bobi17, dzięki sprawdzę to zanim cokolwiek zrobię. Martwi mnie to, że ten pisk jest nawet przy spokojnej jeździe i delikatnej zmianie biegów. W kazdym razie jest to jeszcze jeden trop do sprawdzenia. Gdyby to było to to sie to wymienia czy co? Ciekawe ile to kółko kosztuje...
bobi17:
--- Cytat: "kml" ---bobi17, dzięki sprawdzę to zanim cokolwiek zrobię. Martwi mnie to, że ten pisk jest nawet przy spokojnej jeździe i delikatnej zmianie biegów. W kazdym razie jest to jeszcze jeden trop do sprawdzenia. Gdyby to było to to sie to wymienia czy co? Ciekawe ile to kółko kosztuje...
--- Koniec cytatu ---
Co do wymiany koła pasowego, to może być trudne ze względu na zły dostęp. Konieczne pewnie by było użycie solidnego ściągacza.
Wybacz, ale może po prostu masz luźny pasek klinowy?. Chyba, że zgodnie z zasadą " sprawdzania najpierw wtyczki"... wykluczyłeś to już wcześniej.
<piwo>
Nawigacja
[#] Następna strona