Forum > Tucson JM
Wymiana uchwytu do otwierania tylnej szyby na klapie bagażni
cosmos:
Panie, Panowie,
mam problem z niby prostym montażem tytułowego uchwytu. Odkręciłem i zdemontowałem wycieraczkę, ale żeby włożyć uchwyt, trzeba prawdopodobnie odkręcić jeszcze jedną śrubę (tak mi się wydaje, jeżeli się mylę to niech mnie ktoś oświeci).
Problem w tym, że u mnie mocną się zapiekła i nie można jej odkręcić. Można oczywiście kupić jeszcze raz silniczek/trzpień wycieraczki, ten uciąć, zdemontować tylny plastik i to ponownie założyć. Ale sam tego nie zrobię, tu już będę potrzebował pomocy mechanika, czyli wyskoczę z kasy (a na razie czeka mnie wymiana sprzęgła).
Poza tym szkoda niszczyć i wymieniać dobrze działający mechanizm...
Więc na razie kombinuję jak można ten plastik przełożyć przez trzpień bez odkręcania tej śruby. Może wyciąć jego część, przełożyć przez trzpień i jakimś dobrym klejem skleić? A może ktoś znalazł inny patent? ;-)
Ktoś się z tym męczył?
pablomaxim:
Mechanizm jest prawdopodobnie identyczny jak w Getzie, mam na myśli ten trzpień z wycieraczką i silnikiem ( to jest jeden element ). U mnie po prostu tak się zapiekł , że w momencie odkręcenia urwał się wraz z obudową. Kupiłem używkę ale problem był podobny . Nakrętka trzpienia też się ciężko odkręcała. Proponuję oliwić , napuszczać jakimś płynem penetrującym i bardzo ostrożnie odkręcać. Za drugim razem się udało. Innego sposobu nie znam. Pomysł z klejem jest chyba słaby.
cosmos:
Załączyłem zdjęcie jak to wygląda. Wyglądał gorzej - trochę go oczyściłem, jednak nadal nie ma jak tej śruby odkręcić!
Popsikam jeszcze przez parę dni wd40 i zobaczę, może puści.. . Choć patrząc jak to wygląda (nawet po czyszczeniu) to wątpię, stąd szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania.. . Jakieś pomysły?
kosmos2011:
Najlepiej znaleźć warsztat który ma podgrzewacz indukcyjny lub po zabezpieczeniu szyby podgrzać małym palnikiem na propan-butan.
https://www.google.pl/search?q=podgrzewanie+indukcyjne&rlz=1C1KMZB_enPL535PL541&espv=2&biw=1280&bih=709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjK2aKNqcfSAhUH8ywKHfK0AsQQ_AUIBigB#imgrc=s3cpEftHjQftJM:
http://epc.japancars.ru/hyundai/#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%3D
http://www.kiasportage.net/s003/15238050
Piotrek79:
Osobiście jak mam takie nakrętki nie do ruszenia w dostępnym miejscu to je rozcinam/piłka do metalu lub ''dremel'' A nakrętke to kupisz wszędzie.
Jak gwint jest trochę skorodowany to poprawiam go małymi pilnikami(iglakami).
Nawigacja
[#] Następna strona