Autor Wątek: Sprężyny Kayaba przedniego zawieszenia - wymiary?  (Przeczytany 3725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cosmos

• Gość
Sprężyny Kayaba przedniego zawieszenia - wymiary?
« dnia: 13 Marzec 2017, 23:27:19 »
Panie, Panowie,
pękła mi sprężyna przedniego zawieszenia. Zdarza się :-D
Odstawiłem auto do mechanika i założył mi:
* sprężyny Kayaba KYBRA3119 (2 sztuki)
* poduszka kolumny McPhersona Magnum Technology A70526MT (tylko takie były dostępne na szybko; również 2 sztuki)

I teraz moje pytanie? Jakiej długości sprężyny przednie (ogólnie jakich wymiarów) powinny być w oryginale do Tucsona 2.0 CRDI 140KM 4WD 2006r?

Bo nie wiem czy auto trochę niżej nie stoi (nie wiem jak jeździ bo na razie przejechałem tylko 500 m). Niby mierzyłem prześwit i do osłony pod silnikiem wyszło 18 cm, co przy 19 cm fabrycznego wydaje się w miarę ok. A jeszcze auto dostałem z oponami zimowymi 225x70x16 (na takich stoi), które nie są dedykowane do tego modelu.
Chcę się upewnić, że założył dedykowane do mojego modelu samochodu. Dla mnie prześwit jest najważniejszy :-D

Proszę o pomoc.

Offline kosmos2011

• Giełda

cosmos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marzec 2017, 21:11:55 »
Wielkie dzięki za obrazek. Wychodzi na to, że oryginał ma 334 mm (więc mam 4mm dłuższą ;-)) Wszystko zatem ok!
Zresztą pojeździłem dzisiaj trochę i niżej raczej nie jest. Na starych sprężynach przy skręconych kołach słychać było czasami zawadzanie opony o przedni zderzak (jak wspomniałem, opony mają lekko zły wymiar), teraz jest idealnie cicho ;-)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

PS. Tak przy okazji - ten link co podałeś - jakoś nie mogę się tam zalogować. Stworzyłem już chyba ze 2 konta, oba działały, teraz żadne nie działa. Pewnie jak stworzę 3 to będzie podobnie...

PS2 wziąłem odzyskiwanie hasła, zmieniłem je i na razie znowu działa. Ciekawe na jak długo...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marzec 2017, 22:40:05 »
Trzeba się logować z linku aktywacyjnego z poczty.

cosmos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marzec 2017, 23:28:55 »
No właśnie, trochę to problematyczne...
Jeszcze raz dzięki za pomoc.