Forum > Santa Fe (2006-
Santa Fe II '09 2.2 CRDi - brak mocy powyżej 130km/h ale ni
aaron21:
Witam,
Tak jak w temacie.. Hyundai Santa Fe II , 2009r. po lifcie, Diesel. Przy prędkości ok 140km/h traci moc i przechodzi w tryb awaryjny. Żeby było dziwnie nie zawsze tak robi.. :/ Z tego co zauważyłem to raczej gdy już się trochę rozgrzeje i przejedzie kawałek.. Na liczniku pojawia się wtedy żółta ikonka silnika. Mogę wtedy zgasić i odpalić kilka razy albo przejechać jakiś kawałek w trybie awaryjnym i po jakimś czasie moc wraca. Zregenerowałem już turbinę bo mechanik zasugerował że to ona może mieć winę ale nie pomogło. Wymieniłem filtry.
Ktoś ma jakieś pomysły?
felkner:
aaron21:
aha.. dodam że komputer w serwisie nic nie pokazał.. :/
wtom:
w ciemno się nie naprawia :mrgreen: co znaczy zasugerował? :-P to niech teraz płaci.
zacznij od podpięcia do kompa i zrobienia testu drogowego z rejestracją parametrów i będzie wiadomo. sczytaj MAP i ciśnienie w CR w funkcji obrotów silnika na max obciążeniu (tzn. 3/4 bieg od 1500obr z gazem w podłodze). na wykresie będzie widać co się dzieje i wtedy wiadomo gdzie grzebać. regenarcja turbiny była w garażu czy w porządnej firmie z wyważeniem i strojeniem doładowania na maszynie?
bach87:
Witam
Mam dokładnie taki sam problem
U mnie kreci powyżej 4 tysięcy dochodzi do max 140 i zaczyna się tryb serwisowy
Brak mocy i max 3 tys obrotów
Samochód po naprawie głowicy i
Sprawdzony na hamowni efekt taki że ze 150 Km zostało 120
Mechanik stwierdził ze to wina turbiny co potwierdziło odpięcie wtyczek, dodatkowo przy zgaszeniu silnika i zapaleniu znowu kręci powyżej 4 tys.
Nawigacja
[#] Następna strona