Forum > Tucson JM

Zapłon - kolejność podłączenia kabli

(1/4) > >>

Sontana:
Witam mam mały problem z Tucson 2005 r motor 2.0 141 km jaka kolejność kabli zapłonowych bo pogubiłem sie z tym i auto uziemiłem ;( proszę o jakiś schemat albo odp prostom i na temat

kosmos2011:
Zanim następnym razem założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) i w znalezionym podobnym temacie dopisz pytanie.

IV Zasady publikacji w dziale Warsztat

5. Niedopuszczalne są tytuły typu: "problem", "pytanko", Więc jeśli nie chcesz pisać posta od nowa NIGDY nie tytułuj wątków w ten sposób bo będą bez ostrzeżenia usuwane.
.
.

Sontana:
No tak tyle to ja widzę ;( na cewce są oznaczenia, a nie wiem jak ma być kolejność :?: proszę o prosty schemat kolejności z cewki na świece od rozrządu pierwsza jest ?

Piotrek79:

RaulC:
Jak stoisz przodem do auta. Po prawej masz cewkę. Od strony rozrządu jest 1 cylinder, a przy cewce 4. Kolejność podłączenia kabli na cewce od strony kabiny: 1-4-3-2.
EDIT: nie uziemisz auta podłączając inaczej kable. W najgorszym wypadku nie odpali, bo w złej kolejności będziesz miał podawaną iskrę. Rzecz w tym, że z tego co się orientuję można zamienić kable 1 z 4 i 3 z 2 i nie widać różnicy w osiągach. Przez przypadek jeździłem tak jakiś czas. Potem zamieniłem poprawną kolejność i dalej nie ma różnicy. Po prostu cewka podaje jednoczesne napięcie na cylindry 1 z 4 oraz 2 z 3.
EDIT 2 - na zdjęciu od Piotrka masz poprawnie podłączone kable chociaż słabo widać "górę".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej