Autor Wątek: Demontaż włączników  (Przeczytany 5401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pcprint

• Gość
Demontaż włączników
« dnia: 30 Grudzień 2008, 23:06:37 »
W tym roku stałem się posiadaczem Santa FE 2.7 V6 . W warunkach nocnych zaobserwowałem że niektóre klawisze nie są podświetlone dotyczy to manetki regulacji lusterka razem z zamukaniem/otwieraniem drzwi oraz 2 osobnych klawiszy ( światła przeciwmielne i podgrzewanie tylnej szyby ) . W tym ostatnim po naciśnieciu zapala sie kontrolka przy włączonej szybie . Jaka może być przyczyna ? Czy można w łatwy sposób zdemontować te przyciski i w jaki sposób sprawdzić że są ok ? Czy będzie potrzeba ich wymiany ?

teyfi

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2009, 22:28:30 »
Nie jestem pewnien, ale chyba przyciski lusterek i szyb nie są podświetlone - sprawdzę jutro Natomiast w światłach i ogrzewaniu szyby prawdopodobnie spalone żaróweczki (nawet w nowych autach to się zdarzało). Żeby je sprawdzić musisz wyjąć włączniki, żaróweczki do podświetlenia są z boku włączników. Jak potrzebujesz instrukcję jak wyjąć włączniki daj znać, bo to nie tak prosto. Pozdrawiam

pcprint

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń 2009, 22:34:23 »
Duże dzięki za odpowiedź . Oczywiście jeżeli możesz bardzo proszę o instrukcję . Szkoda mi uszkodzić samochód . Czeka jeszcze mnie wymiana silniczka reflektora - spalił się - ale to już wiem jak zrobić

teyfi

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Styczeń 2009, 23:26:52 »
Więc to będą raczej wskazówki bo robiłem to z miesiąc temu i tak bardzo dokłanie nie pamiętam :-)))
1. Ściągasz plastik drewnopodobny, jest na zatrzaskach tylko ale ostrożnie. Podważ czymś najpierw po stronie pasażera, potem bliżej konsoli, po stronie kierowcy i przy konsoli, wychodzi z popielniczką razem. Odpinasz kostke przy popielniczce i masz go wyjętego.
2. Pod klapką schowka na górze konsoli dwie śrubki i wyciągaz schowek. Pociąg za otwartą klapkę. Pod tym są dwie śrubki (nie pamietam dokładnie) jak to będziesz miał na wierzchu to zobaczysz. Trzymają konsole centralną od góry.
3. Nie jestem pewien czy od dołu tam gdzie popielniczka nie ma śrubek 2 szt. - wymacaj, zobacz.
4. Pod ta drewnopodobną listwą są śrubki i odkręcasz je.
5. Wyjmujesz centralną konsolę jak już nie ma śrubek to reszta trzyma się na zatrzaskach.
6. Odłączasz kostki.
7. wypychacz interesujące Cie wyłączniki, podważ małym płaskim śrubokrętem bo są na małych zatrzaskach po bokach.
8. z Boku włącznika są dwie żaróweczki (takie płaskie gniazdo okrągłe). Jedna jest od podświetlenia a druga pali sie jak obieg jest włączony. Podłącz do kostki, włącz światła i zmierz miernikiem czy jest tam prą. Jeśli jest to żaróweczka do wymiany. Odkręcasz śruboktęrek, podważasz i wyjmujesz. żaróweczka jest razem z oprawką i tu zaczyna się problem bo nie wiem gdzie takie żaróweczki dostać. Możesz ją odłączyć od oprawki odwijając jej nóżki od oprawki i sama w sobie wygląda jak dioda z drucikami cieniutkimi. Spróbuj szukać w sklepach elektronicznych bądź może takie z częciami też będą mieli coś takiego. Na żaróweczke jest taki gumowy kondomik dający kolor podświetlnia. Skręcasz wszystko do kupy w odwrotnym kierunku.
Mam nadzieję że troszkę pomogłem.
Powodzenia

teyfi

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2009, 22:43:49 »
Mój opis dotyczy nowego Santa Fe, jeśli masz starszy model daj znać to spróbuję wytłumaczyć jak się do tego dobrać w starym

pcprint

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2009, 22:55:14 »
No właśnie coś mi tu się nie zgadzało . Ja mam model z 2002 roku .

teyfi

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2009, 23:22:53 »
Ok więc sprawa jest prostsza :-)))
1. Wyjmujesz popielniczkę.
2. Pod popielniczką masz dwa wkręty - odkręcasz
3. wyciągasz radio.
4 Cała konsola jest na zatrzaskach - więc podważasz po bokach czymś - ja żywam takiego narzędza z twardego plastiku, ale może być to nóź z zaokrąglonym końcem. najpierw po bokach z dołu, potem pośrodku , a na końcu od góry.
5. cała centralna konsola powinna wyjść, wtedy odłączasz kostki, potem wyciągasz przełączniki i sprawdzasz żaróweczki jak wcześniej napisałem. Jak będesz miał żaróweczke w ręce to będziesz wiedział jaką masz kupić.
Sorki - ale na chwilę obecną mam częściej do czynienia z nowymi modelami :-)))
Powodzenia

pcprint

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Styczeń 2009, 23:28:29 »
Jeszcze raz dzięki . Od poniedziałku biorę się do roboty .

Dareq36

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Styczeń 2009, 18:59:33 »
Hej , włącznik lusterek na pewno nie jest podświetlany.
Pozdro

teyfi

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Styczeń 2009, 20:38:39 »
Witam, miałem dzisiaj w "rękach" Santa Fe i na pewno przełącznik lusterek i zamykania drzwi nie jest podświetlany natonmiast włączniki do podnoszenia szyb są podświetlane. Daj znać jak prace idą i czy się uporałeś?
Pozdrawiam

pcprint

• Gość
Demontaż włączników
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Styczeń 2009, 22:30:15 »
Dzięki za informację . Okazało się że mam wyjazd . Zabawa z lampeczkami przesunie mi się o 2 tygodnie . Jak tylko to zrobię zaraz napiszę