Autor Wątek: [Santa Fe SM] tajemnicza kontrolkan  (Przeczytany 3633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mak_c

• Gość
[Santa Fe SM] tajemnicza kontrolkan
« dnia: 12 Kwiecień 2016, 17:50:04 »
Jeszcze raz witam wszystkich.
Szukam ,szukam ale znaleźć nie znalazłem.
Mam Santa fe 2.0 CRDI z 2005r.
Problem wyglada następująco:
Kupiłem Sanciaka od Pana ,ktory czasy mlodości ma już dawno za sobą.
Części "guzików" nie używał.Z części myślał ,że korzystał chociaż tak nie było np tempomat(trudne słow;))
Do rzeczy:po przejechaniu kilku km zaczęła migać
kontrolka(dołączam foto).Nie umiem podać zaleźności np prędkości czy ukształtowania terenu do tego kiedy się to dzieje.
Przypuszczalnie przycisk Lock z lewej strony kierownicy w ogóle nie był używany(dziadek myślał,że 4x4 to już tak z zasady jest cały czas).
Wydaje mi się ,że napęd tylni w ogóle się nie załącza.
ktoś podpowie jaka może być tego przyczyna?Będę wdzięczny za każdą podpowiedź czy sugestię.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2017, 20:48:26 »
Moje zdanie już na ten temat pisałem co do napędu czy stały czy nie. Santa Fe SM po lifcie  ma taki sam napęd co CM. Natomiast guzik 4WD po wciśnięciu powoduje blokadę rozłożenia momentu jak kto wolu mocy 50/50 i nie jest zalecanym załączanie go na podłożu z dobrą przyczepnością ponieważ można uszkodzić sobie napęd. Kontrolka sygnalizuje właśnie uszkodzenie napędu, ale sam napęd może być sprawny może Ci nie kontaktuje przewód który idzie do tylnego mostu. A na marginesie dziadek może stary ale dobrze wiedział co mówił i jeszcze jedno po włączeniu guzika 4WD musisz poczuć , iż samochód robi się sztywny jeżeli czegoś takiego nie doświadczysz znaczy to, że brak napędy 4WD co nie musi oznaczać, że nie masz napędu na cztery koła. Możesz to sprawdzić na piasku albo zapłacić ok. 200 zł i wjechać na hamownię 4/4 i zobaczyć czy Ci sie kręcą cztery kola czy też nie. Możesz wejść sobie na stronę braci ze wschodu i po winie też dokonać takiego sprawdzenia.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2017, 22:16:08 »
i jeszcze jedno po włączeniu guzika 4WD musisz poczuć , iż samochód robi się sztywny jeżeli czegoś takiego nie doświadczysz znaczy to, że brak napędy 4WD co nie musi oznaczać, że nie masz napędu na cztery koła.

Sorki, ale czy to ma wogóle jakiś sens? :shock:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2017, 22:22:25 »