Forum > Matrix / ix20
[ix20] Hyundai ix20 2017 vs Kia Venga 2017
Dider:
Też to.ostatnio przerabiałem Mans i też wybrałem Venge, tyle, że 1,6 MPI manual wersja L + fun i scn i w porównaniu do ix tak wyposażonego, też musiał bym porównywać do premium. Co już na.starcie dawało.15 tys różnicy na korzyść Kii. Ix miał bluedrive, alufelgi, pół skórę, lampy led i system bezkluczykowy. Jedynie alufelg mi troszkę brak - bo kijanka smutno wygląda na.czarnych stalówkach. Na razie widzę kilka zmian wzgledem ix. Na przykład kierownica na postoju troszkę ciężej kręcić niż w ix, ale za to przy wiekszych prędkościach bardziej się usztywnia, chociaż dalej jest komfortowo lekko i tak jakby lepiej na.wprost się utrzymuje, nie.trzeba tyle przy 100km/h i więcej korygować. Zawieszenia w ix nie słyszałem, wiec tu o poprawie nie napisze,ale za.to mniej opony na.zlym asfalcie (starym, połatanym, szorstkim) słychać -tak bardziej głucho, ale za.to tył troszkę bardziej sprężysty od tego.w.moim ix.No i silnik 1,6 do tego 1,4 oszczędniejszy, przy moim jeżdżeniu na podobnych dystansach i trasach ponad.0,5 L benzyny mniej pali a jest elastyczniejszy no i jest 6-ty bieg. Miałem okazję teraz jeździć taką samą wersja vengi ale z 1,4 i 5 biegową skrzynią i według mnie skrzynia ma dłuższe przełożenia niż w ix 1,4 bo tam miałem przy 140- ok 4300 obr a tu w vendze było 4100 a 1,6 ma 3800. Na plus.dla.ix to głosowe wybieranie w numerów przez BT - w Vendze tego nie ma. 1,4 jest cichszy na wolnych obrotach, ale bardziej warczy powyżej 3tys obr a powyżej 4tys to już bez roznicy.
Mans:
Co do alufelg to Kia ma obecnie promocję i można sobie dokupić do Vengi oryginalne 16 cali.
http://akcesoria.kia.pl/katalogi/Promocja%20Zima%202016-2017%20copy.pdf
Problem w tym, że Venga jezdzi na 15 i trzeba by dokupić jeszcze letnie opony 16 tak więc koszta rosną i trochę nieopłacalna sprawa.
Generalne po jazdach testowych ix20 i Vengą większych różnic w pracy zawieszenia nie zauważyłem ale rzeczywiście szum od kół mniejszy w Kii.
Jest jeszcze jedna różnica którą dostrzegłem to regulacja kierownicy góra-dół jakby ciut w większym zakresie na korzyść Hyundaia.Mam 185cm wzrostu i więcej miejsca pod kierownicą na kolana miałem w ix20.
Także fotele wydały mi się ciut twardsze w Kia ale może to przez skórzaną tapicerkę takie odczucia. Jest jeszcze jedna wkurzająca sprawa dotycząca Vengi a mianowicie brak wskaznika od temperatury oleju w silniku.Ponoć jest tylko jakaś kontrolka , która w momencie przegrzania silnika zaczyna świecić na czerwono.
A tak przy okazji to Hyundai Polska obniżył dzisiaj ceny rocznika 2017
http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_ix20_2017.pdf
Dobre i to.
Ja w tym tygodniu wybieram się jeszcze na jazdę testową nowym Oplem Mokka X bo Żonie jeszcze ten model wpadł w oko.
Pozdrawiam Kolegę i życzę zadowolenia z użytkowania Kijanki ;-)
Dider:
To nie regulacja kierownicy jest inna a zakres regulacji foteli na wysokość jest inny - w vendze fotel kierowcy jest wyżej w najniższym położeniu. Nie wiele, bo jakieś 2-5 cm, tak na oko (du..e ;)). Tylko nie wiem, czy to przez samą konstrukcję mechanizmu podnoszenia,.czy (wg mnie) przez twardsze obicia foteli (sztywniejsze niż w ix20). Fotel w ix był miekkszy (w tym przed liftem) niż w obecnej vendze i "trzymanie" boczne w hyundaiu wyższe było, ale bardziej się uginało przy wysiadaniu (do samej osłony plastikowej), w kii jest twardze, ale i niższe.
Chyba chodzi Ci o wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej. Fakt nie ma go, jest tylko kontrolka sygnalizująca przegrzani (około 120.stopni C)
Mans:
Chodziło mi oczywiście o wskaznik temperatury cieczy chłodzącej ;-)
A co do foteli to też miałem wrażenie, że w Kii siedzi się jakoś wyżej niż w ix20 ale po porównaniu wymiarów od siedziska do dachu zarówno w Kii jak i w Hyundaiu jest katologowo 102cm przód i 98cm tył.Także myślałem, że to tylko złudzenie, jednak w praktyce jest inaczej.Jezdziłem ix20 po liftingu i masz rację ,że fotele są w nim bardziej miękkie.
lukasz.zst:
Tak zgadzam sie w Kia venga inaczej sie siedzi jak by wyżej , jest to spowodowane inna twardością fotela
Troche tesknie za moim ix20 1.6 AT miał 4,5 rok ,mial swój wiek , szukając nowego auta brałem pod uwage kia Vnega xl automat ale nie stety Hyundai I kia nie zezwalaja na montaz LPG w aucie na gwarancji a Fiat zezwalał dlatego wybrałem 500x w tej samej cenie co KIA i mam fabryczna instalcje LPG .
Nawigacja
[#] Następna strona