Autor Wątek: Zwiekszenie mocy silnika ale nie Chip Tuning Box  (Przeczytany 13518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ericsson

• Giełda
Zwiekszenie mocy silnika ale nie Chip Tuning Box
« dnia: 15 Luty 2017, 12:11:18 »
Witam, mam pytanie czy ktos z Was podnosil moc silnika w Santa Fe 2004r 2.0 CRDI 113 KM? Chodzi mi o wgranie nowej mapy anie dodanie jakiegos badziewnego boxu.
Mam automatyczna skrzynie biegow i wiem ze mozna podniesc moc do nawet 135KM i 300Nm, czy to bedzie bezpieczne dla silnika i skrzyni?
Dziekuje za odpowiedz  :-D

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2017, 12:46:23 »
Takie coś kosztuje z tysiączka i jest baaardzo popularnym zabiegiem dla doładowanych silników. Szukaj pod hasłem "chip tuning". Bez słowa "box", oczywiście.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2017, 14:43:27 »
Tak cena znam ale czy to nie zaszkodzi silnikowi czy skrzyni?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2017, 18:47:37 »
Tak samo może zaszkodzić jak długotrwałą jazda na obrotach za niskich lub za wysokich.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Luty 2017, 23:05:41 »
Z tego co ja wiem to te power boxy oszukuja  dane jakie dostaje komp ale nie wszystkie przez co na dluzsza meste mozna uszkodzic silnik. Zanizaja cisnienie na listwie czy tym podobne, polecaja je wlasnie do nowych aut na gwarancji bo  mozna to wypiac i juz, ja takiego czegos nie che bo za 200 zl nie mozna wykonac dobrego podniesienia mocy silnika, nie ma takiej mozliwosci.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty 2017, 00:19:36 »
Silnik podrasowany na pewno ulegnie szybszemu zużyciu i będzie bardziej podatny na usterki turbosprężarek, DPFa, wtrysków, sprzęgła, skrzyni i innych elementów obliczonych do takiej a nie innej mocy.
Chodzi o koszty produkcji, dlatego do 2.0 daje się część słabszą, inaczej zaprojektowaną niż w przypadku np 2.7.

Jeżeli szybsze zużycie silnika nie przeraża to następnym krokiem jest wyszukanie warsztatu, który wie co robi, niestety w PL nie ma ich zbyt wiele, większość to firemki założone przez zwykłych mechaników. Należy też pamiętać o częstszych wymianach np oleju.

Jeżeli masz więcej niż 100k na liczniku to renomowany warsztat nie podejmie się takiej modyfikacji lub poinformuje Cię o konsekwencjach.

Boxy nie mają większego sensu bo zysk mocy jest symboliczny, najczęściej nieodczuwalny.

Przed takim tunningiem warto poczytać specjalistyczne raporty, opinie bo często jest to wdepnięciem w bagno :)

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2017, 09:43:59 »
Ale te auta wysepowaly tez z silnikiem 2.0 tylko chyba 136 KM tak wiec czy to ten sam silnik z inna mapa czy tez calkiem inny?

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Luty 2017, 11:27:06 »
D4EA 113KM CRDi
D4EA 125KM CRDi VGT - turbina ze zmienną geometrią

Info z forumowej bazy http://hyundaiklub.pl/forum/baza_silnikow.php i http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=3987#3987

http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=64468

Na pewno zdarzały się takie same silniki, np w VW - te miały spory zapas mocy, można było dokonać upgrade bez ryzyka nawet w ASO, kosztowało to ok 8 tysięcy.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Luty 2017, 17:03:44 »
No nic rozpytam tu i tam, i sie zobaczy. Nie chce nic na sile ale mysle że te 10-15KM
nie powinno zawazyc na zywotnosci silnika, tym bardziej ze moje przebiegi tym autem to 6-7 tys rocznie. Ale nic na sile.
Dziekuje za odpowiedzi  :-D

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2017, 18:08:21 »
10-15 daje zwykły box, przez wielu uważany za bezpieczniejszy. Pytanie czy warto wydawać pieniądze dla tak niewielkiej korzyści?

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Luty 2017, 19:03:01 »
Ja mam dwa przyklady, ta sam moc po kazdy zachwala i roznica w cenie
pierwszy zaklad sprawdzony na skodzie octawi, ale wpisany jest hyundai
http://tuningchip.se/en/hyundai/302-santafe/1177-20-crdi-82-kw-112-hk

i drugi, trzecia opcja

http://44tuning.pl/chip-tuning-hyundai-santa-fe-2.0-crdi-113-km

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Luty 2017, 20:51:04 »
1.6TDI w VW Jetta, który chipowałem w Tuneforce w Poznaniu wystepuje normalnie w 3 wersjach 75 90 i 105KM od 2014r 120KM(Passat) poszczególne silniki nie różnią się niczym innym jak tylko mapą wtrysku, podniesienie mocy z 105KM na 140KM daje wyraźnie wiekszą moc, która wykorzystuje tylko w trasie podczas wyprzedzania zestawów ciągnik/naczepa, moment obrotowy wzrósł z 240nm na 290nm. Co do trwałości silnika przed decyzja poczytałem różne fora i rozmawiałem z ludzmi, ktorzy maja chipa zrobionego od nowosci i przejechali prawie 100tys km - zero jakichkolwiek uszkodzeń czy wczesniejszego zuzycia.
Reasumując dobrze zrobiony chip i rozsadny uzytkownik to dobrana para gwarantująca długotrwałe bezproblemowe uzytkowanie pojazdu.Box to tylko i wylacznie oszukanie komputera dzieki czemu ECU mysli ze podaje mniej paliwa niz w rzeczywistosci i poprzez wieksze dawkowanie ON zwieksza sie moc silnika. W mojej Jettcie spalanie spadło o 1l w miescie i okolo 0.5l w trasie co pokazuje ze dobrze zrobiony chip moze zoptymalizowac nie tylko osiągi ale rowniez ekonomikę silnika.

Gienek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Luty 2017, 13:44:53 »
Witam ja u siebie  zwiększyłem moc o 25% z 113 km na 141km i 255 ntm na 318 dwa lata temu i jestem zadowolony.  Z silnikiem nic się nie dzieje jeżdżę normalnie, a jak trzeba jest czym przycisnąć. Spalanie wzrosło wiadomo o jakieś 1,5 litra.
W razie czego mam stara mapę i jak będę chciał wrócić do starych ustawień nie ma problemu.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2017, 21:00:24 »
Ale spalanie wzroslo Ci caly czas bo slyszalem ze niby nawet sie obniza w codziennej jezdzie?

Gienek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marzec 2017, 19:03:58 »
Wzrosło o 1 litr