Forum > Santa Fe SM

Katalizator santa fe 2,4 lpg, 2005r po lifcie

<< < (2/3) > >>

kosmos2011:
Masz Euro 4 (EC2005)

Dobrze że chociaż katalizator jest dokręcany do kolektora.

Numer oryginału 28530-38760

Silniki G4JP i G4JS były montowane w Sonata EF, EU4, Trajet tylko trzeba zwrócić uwagę że były katalizatory z końcówką na dwie rury (w Twoim przypadku jest na jedną).

wtom:

--- Cytat: "miron156" ---
Tylko że ten z sondami też nie jest dobry, tzn. jest prawie pusty w środku.
Jakieś pół roku temu robiłem przegląd i diagnosta powiedział że spaliny są spoko,
tylko wtedy kat. nie brzęczał przy dodaniu gazu.
--- Koniec cytatu ---

no to problem.
tylko jeżeli tak jak piszesz, ten główny kat jest słaby to druga sonda na bank by zgłaszała błąd kata

miron156:
czasami  raz na 2-3 tygodnie wyskakuje błąd P 0136 lub P 0122 lub P0320
poza tym sam jezdzi normalnie.

[ Dodano: 2017-02-20, 21:50 ]

--- Cytat: "kosmos2011" ---Masz Euro 4 (EC2005)
--- Koniec cytatu ---

Na tej stronce pisze że jest EURO 3, w końcu nie wiem jaki kupić euro 3 czy 4.

http://auta.moto.pl/samochody/HYUNDAI/66500/Santa+Fe+2.4+GLS+2WD/p

Jeszcze jedno pytanie, katalizator za kolektorem od silnika 2,7 jest taki sam jak w 2,4?

lucasy:
Witam,
czy ktoś wymieniał już u siebie główny katalizator? Ten pierwszy za kolektorem, z sondami. Brzęczy mi od paru dni na zimnym i podczas schodzenia z obrotów, mechanik mówi, ze to katalizator. Póki co błędów brak, ale podejrzewam, że to kwestia czasu.

Szukam w internetach czegoś w ludzkich pieniądzach (zamiennik) ale nic nie znalazłem, na rosyjskim forum większość wybebesza kata i wstawia emulatory sond, ale ja wolałbym to załatwić zgodnie z prawem.

Miał już ktoś taki problem?

lucasy:
Sam sobie odpowiem.

Po pierwsze, mechanik okazał się idiotą  :roll: . Uszkodził się "na szczęście" drugi kat, ten pod autem. Wymiana na uniwersalny, łącznie ze wstawieniem kosztowała mnie 500 zł.
W aucie jest znów cisza  :mrgreen:

Stary kat sprzedałem za 350 zł  :mrgreen:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej