Witam.
Około miesiąc temu zakupiłem używanego Hyundaia I30, rocznik 2010 z polskiego salonu. Szczegóły w linku:
https://hyundai.afora.ru/eur/vin/tmadb51caaj110827/Właściwie dopiero po zakupie zorientowałem się, że komputer pokładowy nie pokazuje chwilowego spalania. Co więcej, nie pokazuje nawet średniego spalania. Prezentuje jedynie przebieg samochodu oraz liczbę kilometrów pokonaną od momentu naciśnięcia przycisku TRIP. Z tego co wyczytałem z forum posiadam TRIP ODOMETER - ELEC, a chciałbym mieć TRIP COMPUTER. Wskazania chwilowego spalania są dla mnie absolutnie niezbędne.
Mam szereg pytań:
1. Co trzeba zrobić aby komputer pokładowy pokazywał również średnie i chwilowe spalanie?
2. Czy są jakieś zewnętrzne programy, urządzenia, które można w jakiś sposób połączyć z samochodem aby otrzymać to czego potrzebuję?
3. Czy wymiana zegarów to jedynie wyjście?
4. Jeśli wymiana zegarów jest koniecznością to czy wiąże się to z utratą oryginalnego przebiegu samochodu?
5. Jeśli będę zmuszony wymienić zegary, czy znacie jakieś warte polecenia warsztaty / ludzi na Śląsku, którzy są w stanie to zrobić?
Dzięki wielkie za odpowiedzi.