Forum > Tucson JM

[JM] Przekładnia kierownicza, magiel, maglownica

<< < (2/4) > >>

kosmos2011:
Wszystko zależy od tego jaki olej się wlewa, a w przypadku wspomagania jak się odpowietrza układ.

marcin899:
ja wymanialem w ukł. wspom- tzn moj mechanik- do tej pory nic się nie rozszczelniło (ATF II 220 Mobil1- zamiennik tego ich hjundajowskiego PSF)
co do skrzyni- olej wymieniałem tylko w starej  toyocie corolli (aso toyota, 75w90) - również brak negatywnych skutków. Kiedys wymienie i w tucsonie, mam nadzieje, że tez bez problemów...

plus- w G4GC robilem kilka razy płukankę silnika (zawsze lique moly), przechodziłem z 10w40 Valvoline max life na 5w40 Shell helix ultra (oba maja wysokie TBN, wiec dosyc mocno "myjące" oleje) - do tej pory bez rozszczelnienia itp. - silnik do tej pory zrobił ponad 40 tys km

mnie sie wydaje, że to tylko mity spowodowane niewłaściewymi płynami (niektóre tanie płukanki są pochodnymi rozpuszczalników i moga faktycznie narobić bigosu- te dobre są ropopochodne m.in. LM)

igla:
Mówię jakie info miałem od mojego kolegi :) Co do płynów mówił, że leją płyny które narzucam im hyundai Polska. Może ten płyn do wspomagania jest "za dobry" za duży dyspersantów i rozpuszcza, nie wiem...... :)
Troszkę mnie kolega przestraszył i wymieniać nie będę :)
Mówił, że można wymienić olej w tylnym moście, bo tam nigdy nie mieli problemów.

Piotrek79:
Ja wymieniłem może metoda mało ekonomiczna, ale inaczej mi się nie chciało,zresztą trzeba mieć gdzie .
Kupiłem litr mobila takiego jak polecili koledzy z forum.
Ze zbiornika od wspomagania odciagnałem stary płyn tyle ile się dało i wlałem nowy. Uruchomił silnik, kierownica w prawo lewo parę razy aż się zmieszał nowy płyn ze starym i znowu odciagnałem płyn ze zbiornika i tak praktycznie cały litr aż do moment gdy płyn w zbiorniku był koloru nowego.
Do tej pory żadnych problemów,nic nie cieknie wszystko ok.

igla:
OOOOOOOOO  :) I ja chyba też tak zrobię jak Piotrek79 :) szybka, łatwo i przyjemnie :) no i nie powinno być problemów :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej