Autor Wątek: [Santa Fe SM] poduszka powietrzna  (Przeczytany 11979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] poduszka powietrzna
« dnia: 31 Maj 2013, 12:16:21 »
Witam czy jest możliwość wyłączenia poduszki powietrznej pasażera w moim aucie ?

krzaql

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2013, 20:56:08 »
O ile nie masz czegoś w rodzaju stacyjki gdzie wkładasz kluczyk i przekręcając dezaktywujesz air baga od strony pasażera to myślę że nikt nie ingerował w jakieś zmiany w poduszce stosując  jakieś mniej czy więcej skomplikowane rozwiązania    ;-)  ;-) tak że jeżeli posiadasz dziecko to nie pozostaje ci nic innego jak bezpiecznie przewozić je na tylnej kanapie w foteliku.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipiec 2013, 22:32:23 »
U mnie poduszka pasażera jest aktywna gdy ktoś siedzi na siedzeniu , jak nikogo nie ma pali się na kokpicie obok awaryjnych kontrolka-napis "passenger airbag off"

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipiec 2013, 08:39:10 »
Podciągnę temat.
Czy jest możliwość zamontowania stacyjki przy poduszce? Raczej samemu chyba bym się nie podjął, ale tak z ciekawości - żeby poduszka nie strzeliła przy uderzeniu to stacyjka po prostu robi przerwę na zasilaniu?
A drugie z tej beczki - fotelika dla noworodka się nie wozi przed poduszką, a co z fotelikiem dla dziecka, które już siedzi a fotelik jest przodem do kierunku jazdy? Można go stosować w komplecie z poduszką czy nie?

agusia_x

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2013, 10:18:47 »
Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
Jak wynika z powyższych przepisów prawidłowym jest przewożenie dziecka w foteliku ochronnym na przednim siedzeniu zarówno przodem jak i tyłem do kierunku jazdy. Natomiast jeżeli pojazd wyposażony jest w poduszkę powietrzną pasażera to przewożenie dziecka może odbywać się tylko przodem do kierunku jazdy.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipiec 2013, 10:31:59 »
no właśnie. Ponieważ czasem przepisy są zakręcone, nie byłem pewny tego, że można przewozić roczniaka przodem, w foteliku z przodu przy włączonej poduszce. W myśl zasady - jeżeli nie zabronione, to dozwolone :)

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipiec 2013, 15:08:30 »
jak dla mnie to nie można. Samochód ma poduszkę więc nie można... już widzę jak ktoś się tłumaczy, że poduszka jest odłączona. Policjant nawet tego nie sprawdzi, bo nie ma takiej możliwości i od razu wypisze kwita... Prosta sprawa - masz poduszkę to nie da rady.
Oczywiście chodzi o przewożenie dziecka tyłem... Przodem to możesz wozić kogo chcesz pod warunkiem, że ma fotelik odpowiedni:)

agusia_x

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipiec 2013, 15:26:08 »
Nie można przewozić tyłem, czyli malutkie dzieciaczki w nosidełkach, bo te montuje się tyłem do kierunku jazdy. Roczne dziecko już raczej jeździ w normalnym foteliku czyli montowanym przodem do kierunku jazdy. W tym przypadku nieważne czy poduszka jest czy nie.

szkodnik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipiec 2015, 22:56:52 »
Cytat: "jaclwapl"
Policjant nawet tego nie sprawdzi, bo nie ma takiej możliwości i od razu wypisze kwita...

A w jaki sposób sprawdzi że poduszka jest?
Najprościej jest napisać maila z zapytaniem na stronę www.fotelik.info powinni dać radę odpowiedzieć.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Styczeń 2017, 17:38:38 »
Jeśli dobrze zrozumiałem . Jeśli nikt nie się siedzi na fotelu pasażera to poduszka jest automatycznie wyłączana ? jeśli jest fotel żle podłączony lub nie podłączony też będzie taki sam komunikat ?  teraz nie reaguje na zapięcie pasów napis miga na pulpicie