Forum > Tucson JM
Diesel 2.0 140KM - problemy z odpalaniem - LOSOWO
taal:
Witam, od kilku miesięcy jestem szcęśliwym posiadaczem tucsona jm z 2007 r. Jak dotąf sprawował się nienagannie jednak tydzień temu zacząl fochy. Cięzko to inaczej nazwać.
Objawy są takie że całkowicie losowo raz na cztery odpalenia nie odpalają wszytskie garczki i auto gaśnie lub chodzi jak dwusuw. Kilka prób rozruchu przy takiej sytuacji zwykle sprawia że auto 'zaskakuje' i już chodzi jak zegareczek.
CZasem przy odpaleniu tylko delikatnie nierówno popracuje 5-10 sec i potem już jest ok.
W czasie jazdy nie słabnie, reaguje na gaz, nie pali więcej, nie dymi aż do kolejnego krztuszenia przy odpalaniu. Raz czy dwa w ciągu kilku miesięcy poczułem w czasie jazdy przez ułamek sekundy 'dziurę' w ciągu, ale nie wiem czy ma to wpływ.
Nie ma związku czy silnik jest ciepły czy zimny. Kidyś odpalił ładnie na zimnym, przejechałem 15 km do sklepu i po 5 min zakupach - d...
Mechanik u którego byłem rozłożył ręce, podejrzewał przepływomierz ale to raczej nie to. Wyczyszczony nic nie zmienia.
Czy ktoś miał podobny problem, wie co to może być ?
sasek941:
Zrób test przelewowy wtrysków.
Obstawiam, że 2 będą miały większy przelew, nie będą trzymały ciśnienia.
Nuna:
Ja, podobne objawy miałem przy zacinającym się zaworze EGR. Czyszczenie pomogło na jakiś czas, później go wymieniłem.
taal:
Po wizytach w 3 warsztatach z ASO włącznie, czyszczeniu przepływomierza, wymianie filtrów, oleju, rozrządu, wykręceniu i sprawdzeniu wtryskiwaczy, sprawdzeniu pompy niskiego ciśnienia, okazało się że to świece. Wszystkie popalone. Na szczescie udalo sie wykręcić bez większych problemów.
Dziękuję za odpowiedzi.
Krzecha:
A kolego nie wiesz jak długo na tych świecach jeździło autko i jakiej marki były?
Napisz co Ci wkręcili i jakie koszta.
Niby ASO zaleca świece wymieniać co sezon, ale wiadomo że jak ktoś sam serwisuje to polata dłużej.
Ja jeszcze świec nie ruszałem i wszystko chodzi jak powinno,
ale na przyszłą zimę bym pomyślał o świecach, u Foxa oryginał po 72 zł / szt.
http://www.fox.rzeszow.pl/swieca-zarowa-hyundai-santa-fe-2-0tci-00-08-accen,4,253796,10332
Nawigacja
[#] Następna strona