Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Dmuchawa
AnnaP.:
Witam. Może ktoś wie co może być przyczyną i być może wskaże nawet rozwiązanie.
Otóż dotychczas bezproblemowo działała dmuchawa( nawiew ) wewnątrz samochodu.
Wczoraj po zapaleniu auta,na żadnym z poziomów 1-4 nie zaczęło nic dmuchać.Po przejechaniu odcinka drogi,załatwieniu sprawy i ponownym odpaleniu dmuchawa działa aż miło. Dziś rano powtórka z rozrywki i dmuchawa nawet nie drgnie.
Przeszukiwałam forum, i natknęłam się na problem rezystora - czy to może być to ?
Jeśli ktoś może pomóc, byłoby miło. Może nawet jakieś foto i wskazówki jak to naprawić?
Piotrek79:
Witam.
Kiedyś w oplu miałem podobny objaw i winowajca okazał się być wirnik(miejsce po którym chodzą szczotki było bardzo waytarte) i same szczotki.
Dmuchawa chodziła w zależności jak ustawił się wirnik.
Wymieniłem na sprawna używaną.
Z tego co mi się wydaje to jak padnie rezystor to chyba jeden bieg działa.
AnnaP.:
Piotrek79 - dzięki za małą podpowiedź. A może jakaś kostka się lekko wypięła? Czy one są po stronie pasażera ?
Piotrek79:
Santa Fe nie mam.
Mam Tucsona i w nim dmuchawa jest za schowkiem pasażera.
Wtyczki też będą tam.
Możliwe,trzeba wszystko sprawdzić zacząć od najprostszych(najtańszych) sposobów :)
Taxidriver:
Zdemontuj schowek pad płaski na fotele miernik w łapki i wiesz czy masz prąd czy nie sprawdź bezpieczniki też potrafią dać tai objaw jak się grzeją..jeśli masz 12 V na wtyczce wtedy myśl o wentylatorze. Nie zapomnij go przetestować zanim wymienisz , jeszcze mogą być inne gadżety po drodze jak by sam włącznik...
Nawigacja
[#] Następna strona