Autor Wątek: [Getz] [Getz] Wygłuszenie przednich drzwi pod głośniki  (Przeczytany 24158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Wygłuszenie przednich drzwi pod głośniki
« dnia: 22 Luty 2012, 10:10:52 »
Witam, jak juz sie pewnie orientujecie, bo pisalem o tym tu i owdzie, wymienilem przednie glosniki na HERTZ DSK 165. Jak wiecie przy glebszym basie da sie uslyszec denerwujace brzeczenie plastikow w drzwiach.
Lekarstwem na to jest wygluszenie drzwi. Ja jestem z natury osoba amanualna.. Wiec nie do konca rozumiem poradniki roznego rodzaju. Potrzebowalbym lopatologicznej instrukcji jak to zrobic. Chcialem takze zapytac sie o to czym wytlumic. Czytalem na roznych forach, ze mozna to zrobic matami bitumicznymi i tasmami dekarskimi. Czytalem takze, ze maty i tasmy dekarskie w przypadku duzych temperatur nagrzewaja sie i i splywaja, czasami takze obklejajac szybe i robiac duzo szkod. Ile jest w tym prawdy? Czy jest mozliwosc wytlumienia drzwi jakas gabka? Czy sa alternatywne formy tlumienia albo moze ja przesadzam i te maty bitumiczne nie sa takie szkodliwe?
Pozdrawiam, KuraKo

edycja tytułu. Poza tym zrobiłeś dwa identyczne tematy, usunęłam ten, który był bez odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:45:52 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2012, 13:58:25 »
Nie robiłem tego w samochodzie, ale moim zdaniem najlepsza byłaby pianka poliuretanowa w arkuszach. Są różne grubości i gęstości arkuszy. Stosuje się ją do termoizolacji, wygłuszania, hydroizolacji. Ma lepsze właściwości niż styropian i wełna mineralna. I jest tania. Oraz  latwo dostępna. Poniżej link do przykładowej strony.

http://www.purterm.pl/piana_poliuretanowa.html

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2012, 16:57:52 »
A ja ci proponuję na razie się wstrzymać  :mrgreen:  O ile dobrze pamiętam, gdzieś pisałeś że planujesz dalszą rozbudowę o wzmak i skrzynię w bagażniku. Dlatego poleciłbym ci najpierw poustawiać w radyjku ustawienia głośności (więcej z tyłu - jeśli masz głośniki z tyłu) a także więcej sopranu a mniej basu. Jak zamontujesz skrzynię efekt będziesz miał super.

Co do wygłuszania, najlepiej chwalone są maty wygłuszające firmy dynamat (niesety zarówno same maty jak i w ogóle wygłuszanie nie jest tanią rozrywką) :-? . Miałem do czynienia z matami firmy bodajże boll (nie w samochodzie) i mogę ci powiedzieć jedno, klei się dość ładnie, ale są ciężkie i w niskich temp. dość kruche. Także w przypadku wygłuszenia licz się z tym że waga drzwi dość mocno wzrośnie. Ponadto przy mrozach mogą ci popękać, co do spływania też jest to realne. Ale myślę że jak dobrze oczyścisz przed klejeniem drzwi to nic nie spłynie ;-).  Wygłuszenia w stylu mat dekarskich i innych gąbek jakoś nigdy nie brałem pod uwagę (może nie słusznie ale w głowie mi zawsze siedzi że takie coś nasiąknie z biegiem czasu wilgocią i będzie niezła jazda) ale o ile pamiętam, gdzieś na poprzednim forum ktoś pisał że tak ma wygłuszone i nie narzeka a fajnie wygłuszyło.

A co do trykania twoich boczków, myślę, że nie musisz od razu wygłuszać drzwi, najpierw może spróbuj dokręcić co się da i zaobserwuj co  tryka, bo niekoniecznie musi to być  tapicerka, mogą to być cięgna kable itp. Warto najpierw je dobrze przymocować, jeśli natomiast tapicerka - ja mam od wewnętrznej strony takie kawałki (kostki) jakby z jakieś pianki przylepione. Myślę że jakbyś w kilku miejscach takie przykleił tanim kosztem i nie dużym nakładem pracy wyeliminowałbyś te trykania.

Niemniej wiadomo - co wygłuszenie to wygłuszenie, ale jak się bawić w takie coś to moim zdaniem już konkretnie bez oszczędzania i porządnymi matami a nie jakimiś materiałami budowlanymi itp. Trochę dużo ale mam nadzieję, że będzie ci to pomocne. Pozdrawiam

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2012, 17:13:41 »
oj Fazi, dziekuje za informacje. Tak widziałem maty firmy DYNAMAT i widziałem też ich cenę. :) słyszałem też o matach firmy BOLL i ludzie najczęściej nimi wygłuszają. Wszyscy mi polecają wygłuszenie drzwi więc i ja wziąłem to jako plan. :)  Tyrkają na pewno boczki drzwi przy długim i czestotliwym basie. :) czasami psuje to całą zabawe :) Nie miałem zamiaru wygłuszać drzwi materiałami budowlanymi. Co do wagi drzwi, nie przeszkadza mi to ( bedzie lepiej w zakrety wchodził i sam sie obnizy :D  zajmę się tym i jak i przyciemnieniem lamp przednim w stylu black na wiosnę :)

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2012, 17:19:19 »
Cytat: "albert"
ale moim zdaniem najlepsza byłaby pianka poliuretanowa w arkuszach.
piankę poliuretanową bym wykluczył ze względu na chłonność wody.Wbrew pozorom lubi wchłaniać wodę

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2012, 17:21:16 »
:-) no to w takim razie życzę powodzenia. Myślę, że z efektu będziesz zadowolony a i maty ci pomogą.  Jednak pamiętaj że wygłuszenie stosuje się do poprawy dynamiki basu a nie do eliminacji drgań plastików  8-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Luty 2012, 23:11:37 »
po to też chcę je zastosować :)

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Luty 2012, 23:20:36 »
Ja tam szok przeżyłem  :shock:  jaka była różnica dźwięku  u mnie bez wygłuszenia i po zabiegu
Teraz też będę na 100% tą czynność wykonywał w nowym aucie

kenczorf

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Luty 2012, 20:22:24 »
polecam http://allegro.pl/stp-gold-solution-kurier-gratis-powyzej-3-sztuk-i2158691047.html oraz http://allegro.pl/stp-silver-solution-kurier-gratis-powyzej-4-sztu-i2158691046.html
nigdy nie slyszalem zeby taka mata sie odkleila a tym bardziej splynela...
Jesli mowa o  tanich bitumicznych albo tasma dekarska to sie moge zgodzic

marasbydg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marzec 2012, 11:33:48 »
hej, podłacze sie do tematu...jednak problem jest troszke inny. Otóż chciałbym wygłuszyć  auto ze wzgledu na wkurzajace dzwięki - szumy dochodzące do wnetrza jadać np. przy mokrej jezdni.....Szum jest tak głośny jakby szyba była osunięta.... pytanie co użyc aby było ciszej??? mam wersje 3 drzwiową wiec myslalem zeby cały tył wygłuszyć....jakie niedrogie materiały proponujecie>???

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marzec 2012, 11:36:10 »
myślę, że choć cel wygłuszenia inny, to sposób i materiały te same :)

kubank

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Marzec 2012, 15:40:45 »
marasbydg, Myślę że dobrym sposobem było by wygłuszenie całego auta począwszy od podłogi. Na podłoge polecił bym coś takiego: http://allegro.pl/app-mata-wygluszajaca-z-filcem-z-klejem-filc-wawa-i2151807337.html
Na drzwi oczywiście matę bitumiczną np:http://allegro.pl/atm-mata-bitumiczna-profesjonalna-wygluszajaca-i2171575210.html

Co do wygłuszania drzwi w Fordzie Mondeo stosowałem mate bitumiczną. Efekt był bardzo zauważalny nawet na standardowych głośnikach. Nie polecał bym żadnych pianek czy gąbek. Mata bitumiczna ma to do siebie, że gdy przykleimy ją na blachę to tłumi ona jej drgania.

Fazi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2012, 16:10:02 »
Cytat: "marasbydg"
wkurzajace dzwięki - szumy dochodzące do wnetrza jadać np. przy mokrej jezdni.....Szum jest tak głośny jakby szyba była osunięta...
ja bym na pierwszy rzut, polecił sprawdzić dobrze uszczelki w drzwiach, czy nie są gdzieś przypadkiem "zdewastowane" sparciałe lub po prostu uszkodzone. Choć w roczniku z twojego modelu nie powinno być tego problemu.

Offline wojdi666

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2012, 14:42:02 »
Ja w poprzednim aucie drzwi wygłuszałem taśmą dekarską i efekty był naprawdę dobry. Nie wiem skąd te pogłoski że spływa czy coś......kumpel który siedzi w car-audio właśnie mi polecił taśmę dekarską i że nie ma co przepłacać za inne bo to wszystko jest podobne. Użytkowałem te maty 3 lata zarówno w zimie i lecie i nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów. Tylko jak koledzy wcześniej pisali musisz przygotować się na to że drzwi bedą trochę cięższe.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marzec 2012, 15:51:40 »
możesz polecić jakąś taśmę dekarską?  czy mam iść do castoramy i kupić obojętnie jaką?