Autor Wątek: [i30 FD] zbyt "luźny" pedał gazu  (Przeczytany 3526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kuffs

• Gość
[i30 FD] zbyt "luźny" pedał gazu
« dnia: 19 Listopad 2016, 18:36:21 »
Witam. Tylko się ze mnie nie śmiejcie.....  auto użytkuję od niedawna i mam problem  z ruszaniem. Delikatne dotknięcie gazu na luzie i już są 2-3 tys. obrotów. Jak się wtedy puści sprzęgło to jest efekt jak przy nauce jazdy (wycie). Minimalny ruch nogą powoduje wahania obrotów, stąd przy ruszaniu muszę się strasznie precyzyjnie wczuwać - bo albo silnik się dławi, albo od razu wskakuje na 2-3 tys obrotów. Coś z autem czy bardziej z moją głową i wymyślam? Kwestia przyzwyczajenia, tak to sobie tłumaczę, ale wolę dopytać.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopad 2016, 20:25:42 »
Witaj, powiem ci że ten typ tak ma. Ja mam auto ponad 2l. i do tej pory nie wyczułem, nie zgrałem pedału sprzęgła z gazem. Miałem wymienione kompletne sprzęgło i było lepiej dla auta ale gorzej dla mnie. Auto jest zrywne, latem przy pośpiechu na 2 biegu potrafią jeszcze opony piszczeć ;) Trzeba się przyzwyczaić niestety...

kuffs

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopad 2016, 22:32:13 »
Może i masz rację bo rok temu wymienione było sprzęgło. Poza tym dotychczas jeździłem wysłużonymi autami, z niską mocą, pojemnością i może wyda się to dla Was dziwne, ale dla mnie I30 to jakaś petarda. Jestem bardzo zadowolony z autka choć kilka rzeczy mnie drażni tj. hałas (wytłumię dam znać) i kilka innych drobiazgów. Z jedynki ruszyć jest mi póki co ciężko.