Forum > Lantra
Klekotanie z Silnika
BartBartez:
--- Cytat: "Złośnik" ---Ja widzę ślizgi w granicach 10-12zł za szt. w intercars.
--- Koniec cytatu ---
Tak ale górny nie jest u nich dostępny
Złośnik:
A to spoko, sprowadzi się :)
W każdym razie muszę zajrzeć zobaczyć jak to wygląda bo robić na odp... się nie mam zwyczaju.
Może poczekam na Ciebie.
Bo dojechać pod Szczecin to kawałek od siebie mam :(
Złośnik:
Dzisiaj zdjąlem pokrywę, psprawdzałem i pocykałem fotki:
Tu widzę że łańcuch ma duży odstęp od ślizgu, jak przypuszczam powinien być na nim oparty i ślizgać się na nim a nie pod nim ?
Oczywiśćie widzę że mogę tylko pomarzyć sobie o zdjęciu łańcucha z demontażem tylko jednego wałka, nie ma cholerka miejsca żeby można było go wyjąć między obudową a kołami zębatymi :/
Chociaż tyle łatwiej, że ślizgi można wyjąć bez demontażu wałków, jest dostęp do dolnego ślizgu po demontażu górnego, ale czy ma sens wymiana tylko ślizgów ?
BartBartez:
--- Cytat: "Złośnik" ---
Tu widzę że łańcuch ma duży odstęp od ślizgu, jak przypuszczam powinien być na nim oparty i ślizgać się na nim a nie pod nim ?
--- Koniec cytatu ---
NIE. Górny ślizg służy wg. mnie tylko do sygnalizacji o zużyciu łańcucha - stukanie. Wystarczy go zdjąć i zobaczyć czy ma ślady wytarcia przez łańcuch. Pamiętaj o dokręcaniu wałka odpowiednim momentem.
--- Cytuj ---czy ma sens wymiana tylko ślizgów
--- Koniec cytatu ---
A co jest zużyte? Ślizgi czy łańcuch? Łańcuch oczywiście.
Uprzedzam Twoje następne pytanie:
Czy ma sens wymiana tylko łańcucha?
-A jaka to różnica w zł? Chyba lepiej mieć nowy komplet.
Ale to już sam sobie odpowiedz.
Złośnik:
Nie no jasne, wiadomo, to i tak przynajmniej w naszych autach jest tyle dobrze ze to nie takie kosztowne, jak czytam u innych to cudne ceny sobie życzą za to.
Chciałbym jeśli można, abyś kolego napisal mi ten moment, jeśli masz gdzieś spisany.
Z drugiej strony na rozrządzie mamy opasane paskiem: górne koło, koło wału, pompę wodną, rolkę napinającą, to chyba tyle tak ?
Co do tego pytania o wymianę jednego a drugiego :) - to tylko czysto hipotetyczne było :)
Nap....... się przy odkręcaniu żeby sobie tylko ślizg wymienić to do mnie raczej niepodobne - aż tak nie kocham zasuwać i tracić czas żeby 2 blaszki wymienić :)
Podobnie z rozrządem - dlatego sprawa jest jasna ze jaks ie to robi to hurtem - zwłaszzca że części do tego nie są takie drogie jak u konkurencyjnych marek aut :)
Nawigacja
[#] Następna strona