Autor Wątek: [ix35 EL] Silnik - dziwne drgania  (Przeczytany 8248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

art212

• Gość
[ix35 EL] Silnik - dziwne drgania
« dnia: 12 Styczeń 2016, 14:51:02 »
Witam. Jak zawsze po ochłonięciu po zakupie kolejnego samochodu zaczynam dostrzegać pewne wady. Tak samo jest i w tym przypadku. Otóż silnik wpada w bardzo nieprzyjemne drgania na postoju przy dodawaniu gazu na niskich obrotach, tak może do 1,5-2 tys. Przy samym tylko włączonym silniku jest OK. Wibruje całym samochodem. Wyżej jest już dobrze.
Zauważyłem również, że podczas jazdy a konkretnie przyśpieszania również silnik dziwnie się zachowuje - jakby się czymś sukcesywnie zachłystał, na każdym biegu. Co prawda te "wibracje" są już dużo mniej wyczuwalne ale równie nieprzyjemne. I tu problem dotyczy całego zakresu obrotów. Nie wiem czy jedno jest powiązane z drugim ale na pewno nie jest tak jak powinno. Mieliście jakieś doświadczenia w tym temacie? Samochód z 2012 roku, ubiegłej jesieni gruntowny przegląd w serwisie Hyundaia.

Ix35
1.6 benzyna
2012 rok

Pozdrawiam

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2016, 15:50:57 »
Witam
Jak kupiłem Ix'a i zacząłem nim jeździć   to zmiana biegów z 1 na 2 kę bardzo mnie denerwowała:) Mam też inne samochody którymi jeżdżę jeden z silnikiem 1.4 drugi  prawie czterdziestoletnia benzynowa dwulitrówka i  żaden nie ma takiego słabego dołu jaki ma Ix. Nawet ten silnik 1.4 rwie od samego dołu na dwójce że można zerwać przyczepność na suchym. Ta stara 2.0 to już w ogóle rakieta na każdym biegu na każdych obrotach.
Ix em już trochę nauczyłem się jeździć i nie schodzę z obrotami tak nisko przy zmianie biegów ale czasem zwłaszcza w mieście sytuacja się przytrafia:) Żona jak nim jedzie ma to samo:). Ale czasami ciężko wbić jedynkę przy prędkościach rzędu 5 km/h a wbicie dwójki objawia się właśnie takimi wibracjami. Moim zdaniem winę ponosi złe zestopniowanie skrzyni biegów.
Ale trening czyni mistrza:)

art212

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2016, 17:00:22 »
Piszesz o specyfice jazdy, którą ix35 rzeczywiście ma dość indywidualną :-) Mi bardziej chodzi o to czy to normalne żeby w środku, który jest wg mnie dobrze wyciszony trzęsie jak Warmianką we żniwa na niskich obrotach?

[ Dodano: 2016-01-15, 14:05 ]
Problem drgań podczas jazdy rozwiązany. "Usterka" okazała się być banalna: źle wyważone koła podczas zmiany opon. Poprzedni właściciel nie przyłożył się i zrobił to amatorsko. Pozostały drgania na postoju w zakresie 1,5-2 tys. obr./min.

jxxk

• Gość
[ix35 EL] Drżenia silnika przy wciskaniu sprzęgła 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2016, 11:04:19 »
Witam, mój ix jest z 2013 roku. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem dziwny objaw przy wciskaniu sprzęgła. Pojawia się dziwne drżenie silnika w momencie kiedy wciskam sprzęgło i wrzucam 1 (wtedy jest najbardziej wyczuwalne), drżenia zmniejszają się przy wyższych biegach. Praktycznie niewyczuwalne przy 5 i 6. Nie ma znaczenia czy jest to na zimnym czy rozgrzanym silniku. Na początku myślałem, że może to technika jazdy ale auto mam 2 lata i do tej pory wszystko było ok. Do tego pojawiają się momentami trudności z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 i 2. Czasami mam wrażenie jakby drążek biegów miał jakiś opór. Niekiedy muszę próbować kilka razy zanim uda mi się wrzucić jedynkę. Mimo tych objawów silnik pracuje normalnie, bez spadku obrotów, normalnie przyspiesza, nie szarpie.
Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem albo ma jakiś pomysł to z góry dzięki za wiadomości. Chciałbym mieć jakiekolwiek pojęcia zanim udam się do serwisu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2016, 17:38:33 »
Jxxf na górnej belce forum jest profil tam możesz uzupełnić model silnika jaki masz w aucie na G4FD.

Offline beam_beer

• Giełda
Re: [ix35 EL] Drżenia silnika przy wciskaniu sprzęgła 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2016, 21:02:56 »
Cytat: "jxxk"
Do tego pojawiają się momentami trudności z wrzucaniem biegów, szczególnie 1 i 2. Czasami mam wrażenie jakby drążek biegów miał jakiś opór. Niekiedy muszę próbować kilka razy zanim uda mi się wrzucić jedynkę. Mimo tych objawów silnik pracuje normalnie, bez spadku obrotów, normalnie przyspiesza, nie szarpie.
Jeśli ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem albo ma jakiś pomysł to z góry dzięki za wiadomości. Chciałbym mieć jakiekolwiek pojęcia zanim udam się do serwisu.

Hi.
U mnie przy takich objawach padła tarcza sprzęgła. Koszt naprawy (części plus robota) to 1200 PLN (plus minus stówka - nie pamiętam)

jxxk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2016, 07:23:11 »
Czekać aż objaw będzie pojawiał się cały czas? Obecnie jest sporadycznie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopad 2016, 17:24:31 »
Jxxk wpisałeś do profilu silnik 1.6  D4FB diesel. Taki silnik nie był montowany do ix35.

Jak wpiszesz tutaj vin  https://hyundai.afora.ru/eur/ to po lewej stronie trochę niżej odczytasz model silnika jaki masz w Swoim aucie.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopad 2016, 17:24:53 »
Cytat: "jxxk"
Czekać aż objaw będzie pojawiał się cały czas? Obecnie jest sporadycznie.

A to już Twój wybór.. Ja z takimi objawami jeździłem z miesiąc zanim rozleciała mi się tarcza.
Jak już to się stało (parę kilometrów od domu), to jakoś doturlałem się.

PS. Nie wiadomo, czy u Ciebie jest to samo. Ja nie wybierałbym się w dłuższe trasy...

jxxk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopad 2016, 11:42:04 »
Najlepsze jest to, ze teraz drgań nie ma. Zgłupiałem bo nie mam z czym teraz jechać

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopad 2016, 18:15:13 »
No to u mnie tak nie było. Jak już ten objaw pojawił się, to nie ustąpił sam z siebie.