Autor Wątek: [I30 GD] "Mrugające" światła  (Przeczytany 7727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pafciokrak

• Giełda
[I30 GD] "Mrugające" światła
« dnia: 31 Październik 2016, 18:56:11 »
No właśnie coś takiego mnie dopadło.
Wolne obroty i wszystko co na zwykłych żarówkach bardzo szybko miga/pulsuje.
Trzeba się troszkę wpatrzyć ale jednak to widać wyraźnie.
Dzienne, podświetlenie wskaźników, przycisków jest ok - ale już oświetlenie wnętrza pulsuje.
Po dodaniu gazu wszystko jest ok.
Samo włączenie świateł mijania, wydaje mi się daje ciut za duży chwilowy spadek napięcia - nie zwracałem na to uwagi w sumie ale raczej tak nie było.
Dodatkowo w środku słychać, co prawda ciche ale jednak wyczuwalne buczenie.
Pod otwarciu maski nic dziwnego nie słychać.
Z ostatnio robionych, chociaż to za dużo powiedziane, wymieniałem rurę między filtrem powietrza a silnikiem bo od zakupu była popękana i jak się okazało leciało gdzieś bokiem lewe powietrze i w sumie powodowało lekko niestabilne wolne obroty.
Po wymianie obroty ok.
W połowie roku poza serwisem olejowym wymiana paska + rolki prowadzącej.
Macie jakieś typy co to może być?
Alternator ? Masa gdzieś pada ? Bo mnie tylko to przychodzi do głowy.
A nie chce żeby się okazało że na warsztacie okaże się że poł auta wymieniamy :P

EDIT:
Pomierzyłem dzisiaj napięcia i wychodzi tak:
Odpalony silnik, wszystko powyłączane: 14,4-14,5 V
Odpalony silnik, obciążony czy to światłami czy klimą czy szybą: praktycznie to samo,
Odpalony silnik, powłączane co się da: 13,8-14,0V.
Włączenie czy świateł czy czegokolwiek daje na ułamek sek. spadek napięcia i powrót na te powiedzmy 14,5V, zwiększenie obrotów praktycznie nie wpływa na napięcie.
Czyli teoretycznie tutaj jest ok?

Ale.... bez odpalenia silnika napięcie na aku.... 11.8-12.1V - po przejechaniu jakiś 20 km - tyle co do pracy. Czy to nie za mało i nie wychodzi że akuś zaczyna mówic papa? Aku jest oryginał od 2012.
Aha klemy poczyszczone, masy i kable masowe też.
Pomóżta :)

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2016, 12:19:47 »
Oo, mam ten sam problem, ale nie zwracałem na to uwagi.. Kiedyś w Mondeo miałem to samo i wymiana alternatora pomogła. A tu co..

Gdyby ktoś znał rozwiązanie to byłoby miło gdyby się podzielił  ;)

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2016, 22:17:38 »
Na poniedzialek jestem umówiony z elektrykiem, wiec dam znac w czym problem.
Tzn mam nadzieje, bo przypadkiem trafiłem na gościa co mi dawno dawno temu robil przy pradzie a autach i zawsze było super, wiec mam nadzieje ze teraz tez
cos poradzi.

ps. Fakt, przy paru mondziakach w pracy chyba w każdym był taki problem. Ale to dawno temu było :P
ps nr 2. Na zaprzyjaźnionym kaciku wyszlo ze może być "wszystko"/cokolwiek. Ale tez jak i qmaty elektryk wezmie w lape porządny miernik to w pare chwil wyczai problem.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2016, 10:10:30 »
Ja bym obstawiał szczotki i komutator w alternatorze.
W Focus MK1 miałem dziwne historie z napięciem.
okazało się, że padły łożyska i trochę narozrabiało. Komutator do wymiany, szczotko-trzymacz i padł regulator napięcia. Generalnie to remont generalny dla alternatora.

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2016, 16:01:04 »
@pafciokrak dzięki ;) W takim razie czekam na wiadomość jaka diagnoza.

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2016, 12:08:18 »
No i diagnoza taka ze ... w sumie jej brak.
Zajezdzam rano do goscia, odpalam swiatla migotaja - szczegolnie na postojowkach widac - generalnie migaja zarowki, ledy nie, wskazniki tez nie.
Zapial jakis dziwaczny miernik, wszystko co mozliwe wlaczone - "prady" jak najbardziej w normie. Wszystko powylaczane - "prady" tez w normie.
Akumulator o dziwo sprawny (widocznie ja mam kiepki miernik bo mi malo pokazywalo w spoczynku, ale tu sam pomierzyl i jest ok).

Auto postalo ze 3-4 godz. i... dzwoni ze pare razy odpalali, czekali az obroty jalowe spadna i... nic nie miga.

Wiec albo mimo wszystko elektryk d...a (chociaz wszyscy go chwala a i ja robilem dawniej auta i bylo ok) albo nie wie co.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopad 2016, 21:19:01 »
a zajrzyj kolego na alternator od strony komutatora, na włączonym silniku, czy jest duże iskrzenie na szczotkach. Strona komutatora to ta po przeciwnej stronie do koła pasowego. Czyli tam gdzie wchodzą przewody do alternatora, najlepiej po ciemku. Wtedy zauważysz czy jest duże iskrzenie. Jeżeli jest duże, to znaczy, że szczotki nie dolegają jak należy do bieżni komutatora, a to może skutkować mruganiem, a raczej pulsowaniem światła, żarówki będą pulsowały a ledy nie, gdyż są mniej wrażliwe na spadki napięcia. Pamiętaj, że pozycje i żarówki masz też z tyłu pojazdu, porównaj czy ta sama sytuacja jest z tyłu. Może to wcale nie jest wina alternatora. Jeżeli pulsowanie masz na pozycjach z przodu to powinno też występować i z tyłu. Jeżeli takowe pulsowanie nie występuje z tyłu ani w kabinie, to sprawdź powierzchnie styku na żarówkach pozycyjnych z przodu. Można blaszki podoginać w gnieździe żarówki, kup inne, nowe żarówki, chyba w5w. Koszt niewielki.

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopad 2016, 09:31:24 »
Niestety a moze stety mryga i przod i tyl i lampki osw. w srodku. Fakt ledy i podswietlenia zegarów/przycisków nie mrygaja.
Nie widac zeby cokolwiek iskrzyło.
W poniedziałek umawiam się z kolejnym magikiem :)

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopad 2016, 10:07:28 »
a zobacz jak wygląda ładowanie, stałe 14,3 Volta czy faluje.
Upierałbym się dalej przy tym alternatorze i szczotkach. Wszystko wskazuje na alternator, jeżeli mrugają żarówki to właśnie przez to, powinno jeszcze '"pierdzieć" radio. Może same szczotki są w porządku, a wymienić trzeba regulator napięcia w alternatorze. Przełącz radio na zakres AM i posłuchaj czy pierdzi. Pierdzenie będzie zwiększało częstotliwość w miarę zwiększania obrotów.
A rozumiem, że na wyłączonym silniku wszystko wraca do normy, więc aku i masę możesz wykluczyć.

Offline bedik

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopad 2016, 20:30:51 »
Proponuję sprawdzić masę auta ,szczególnie połączenie akumulatora z nadwoziem.Miałem taki sam objaw w i20 czyszczenie masy pomogło
http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8351

Offline kevin.c

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2016, 23:46:52 »
Przy okazji manipulacji przy instalacji elektrycznej warto wiedzieć, że poluzowanie zacisku akumulatora, czy wręcz odłączenie akumulatora w czasie pracy silnika (alternatora) grozi katastrofą!
Nawet na wolnych obrotach alternator może wytworzyć wtedy napięcie o wartości kilkudziesięciu woltów! Wiadomo czym to grozi elektronice samochodu.
Bezpieczniki palą się zawsze ostatnie...

misiekdg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopad 2016, 21:54:32 »
Hej.
Od 2 lat mi migały światła.  Mam rocznik 2008 CW 1,6 disel. Był u kilku ekspertów. Wymienili akumulator,  regenowali altetmator... i rozkładali ręce.  W końcu sam zacząłem kopać i znalazłem przypadkiem. Miałem ciepły jeden kabel. Przy tym przekroju to nie dopuszczalne.
Ciepły był kabel od alternatora, a dokładnie sam konektor który wchodzi do zacisku srubowego przy bezpicznikach
 Zagniecenie ponowne konektora pomogło.  Widać to wadliwe połączenie

[ Dodano: 2016-11-29, 21:58 ]
Oto jak to wygląda. Izolacje sam zerwałem. W powiekszeniu widać wypalone druciki

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopad 2016, 09:22:45 »
Wszystko sprawdzone, bo drugi elektryk w przeciwieństwie do pierwszego deko się przyłożył do roboty.
Akuś też wymieniony - ale i tak już stary był marny, dobrze że parkuje w garażu bo bylby zonk przy minusie na polu.
Jak się nietrudno domyśleć - niewiele to pomogło, aczkolwiek, o dziwo po wymianie akusia mryganie prawie nie widoczne.
Stąd, jak pisaliście, ja też bym się skupiał że coś, gdzieś daje jakiś opór zbyt duży, mimo że faktycznie niby co się dało zostało sprawdzone (włącznie z wykręceniem altka i sprawdzeniem).
Co ciekawe, jak kupowałem akusia to gość mi mowil ze w tym roku miał kilka Kia/Hyu z czym takim,  w tym jednego Hyu kumpla. I dokładnie jak piszecie, w większości powymieniane co się da i zero efektu. W przypadku tego jego kumpla, jedyne co na plus to to ze jeździ tak drugi rok i się nic nie psuje :P (ale fakt ze mryganie nie jest takie żeby przeszkadzalo, raczej denerwuje ze cos jednak nie tak jest).
Jedno co jeszcze sprawdze, to to czy to nie jest jakiś problem zwiazany z zarowkami postojowymi z przodu które wymieniałem niedawno bo... w tym Hyu kumpla gościa od akumulatorow, mryganie pokazalo się po wymianie zarowek, które mu się spalily dwa kpl. w ciągu roku. Nie wiem, może jak się to grzalo, to się syf zrobil na stykach czy cos (mało prawdopodobne ale...).
I fakt, tak jak i u niego mrygaja postojowe + tyl + lampka w srodku, natomiast mijania/drogowe nie.

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marzec 2017, 10:40:50 »
U mnie sprawa wyjaśniona. Dla potomnych: zacznijcie od wymiany akumulatora.
Mimo, że nie miałem z nim nigdy problemów (zaczęły się po zimie) to był on w tragicznym stanie. Wymieniłem akumulator na nowy i miganie całkowicie ustąpiło.

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marzec 2017, 14:23:10 »
W sumie potwierdzam to co kolega napisał. Trochę czasu minęło, niby po wymianie aku mrygało (jak napisałem minimalnie ale jednak), natomiast teraz, nawet jak się już do znudzenia lepiłem w swiatla - ZERO mrygania.