Forum > Lantra

[Lantra J2] Kontrolka rezerwy paliwa - ile jeszcze przejadę

<< < (3/4) > >>

Fazi:
starygutek, a czy kiedykolwiek brakło ci paliwa? Jesteś na 100% pewny że się kontrolka nie zapala? :?:  Ja dodam, że u mnie wskazówka schodzi bardzo nisko poza ostatnią kreskę (jakieś 3-4mm) :shock:  i czasami sobie myślę że za chwilę stanę bo bak jest pusty (dokładnie jadę na wyczucie jak ty) ale po kilku uruchomieniach lampka się zapala i praktycznie wtedy już nie gaśnie :). Kiedyś miałem tak jak opisał to tomek27,  ;-) ale ostatnio albo nie zauważam gasnącej lampki albo po prostu  teraz zapala się od razu na stałe  :-/( być może jest to już też objaw padającego wspomnianego przez Złośnika termistora) :cry:

yankeshy:
Jeśli masz w zbiorniku więcej paliwa niż rezerwa to po przekręceniu kluczyka rezerwa się nie zapali...jak nie jesteś pewien to kup kanister benzyny,wrzuć do bagażnika i wyjeździj zbiornik do sucha,wtedy się upewnisz co do działania kontrolki :)

starygutek:
Wymontowałem zegary bo nie tylko ta kontrolka się nie zapalała i okazało się, że ktoś tam majstrował, licznik najprawdopodobniej był cofany z tego powodu nie działa licznik etapu, tak że zamiast wskazywać do 999km ten zatrzymuje się dokładnie na przejechanych 100km.
Z tyłu żarówki przylutowane do folii drukowanej tak że nie da się ich wymienić w żaden sposób nie uszkadzając ścieżek elektrycznych.
Ewidentnie jest uszkodzony, z tego powodu na allegro zamówiłem drugi
Zapłaciłem łącznie z przesyłką 45zł http://allegro.pl/show_item.php?item=2150342981
Jeżeli był taki temat to przepraszam że się powtarzam,  jednak widziałem w kilku postach że mało kto wie jakie żarówki są zamontowane w zegarach Hyundai.
Duże to każdy wie T10, najmniejsze to T05, ale są jeszcze pośrednie które mało kto zna a mają oznaczenie T07 (BOSMA-501248) http://allegro.pl/zarowka-bosma-12v-3w-t07-4001-bialystok-eden-i2150420933.html
Poczekam aż przywiozą licznik i wtedy zobaczymy czy działa kontrolka rezerwy czy nie.

Maciejj:
No ta kontrolka w lantrze to porażka raz sie zapala raz gaśnie. Oststnio myślałem że po zapaleniu się zrobie ok 80km a tu zonk! Stanąłęm i du..  Teraz jak zaczyna się zapalać jadę tankować.

Złośnik:
Bo to na tej zasadzie działa - jak zaczyna się pojawiać to czas już liczyć te 70km do końca
Jeździsz w mieście i się zapala i gaśnie - jedziesz w trasie to jak się zapali to praktycznie ciągle się pali. A w mieście paliwo się przechyla - raz schłodzi termistor a raz nie i tak ciągle.
Dla mnie ważne, że działa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej