Forum > i30 GD
[i30 GD] Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia.
kevin.c:
Szanowni Koledzy, czy robicie w swoich i30 jakiekolwiek zabezpieczenie antykorozyjne podwozia? Czy to auto wymaga paćkania bitexem?
Za "moooich czasów" użytkowanie auta zaczynało się od malowania podwozia, "fluidolowania" wnęk, klap itp.
Mój i30 ma miesiąc i nie miałem jeszcze okazji zajrzeć tam, gdzie na co dzień się nie zagląda... :roll:
bobekos:
Moim zdaniem nie zaszkodzi, czym to zrobić to już nie powiem. Ja przeglądam na wiosnę dokładnie nadwozie i ewentualnie szukam rozwiązania. Lepiej wcześniej niż za późno, teraz karoserie aut to szkoda gadać... :/
Monty:
Dodatkowe zabezpieczenie z pewnością nie zaszkodzi, zwłaszcza gdy auto niegarażowane lub mocno eksploatowane w okresie zimowym i chcesz je długo użytkować. Szczególnie wnęki kół i profile zamknięte. Ale dowiedz się w HMP czy dodatkowe zabezpieczenie nie spowoduje problemów z gwarancją (pewnie będą twierdzili że doskonale zabezpieczony i nie ma potrzeby). Co do specyfików: noxudol, dinitrol, teroson - mają zarówno zabezpieczenia do profili zamkniętych jak i do podwozi.
gulgulq:
Być może bezie tak że zabezpieczenie trzeba wykonać w ASO bo inaczej gwarancja nie będzie uznana.
Ja na razie na swoim nie myślałem, raczej gdzieś tak koło 4 roku użytkowania zakładam zrobienie konserwacji. Auto garażowane ale używane codziennie.
kevin.c:
Moje autko też jest garażowane i jeżdżone cały rok. Generalnie im wcześniej się zabezpieczy tym lepiej. Zamalowywanie ognisk korozji nie jest najlepszym pomysłem. Ja przegląd swojego zamierzam zrobić już wkrótce, przy wymianie na zimówki. Podwozie jest jeszcze czyste i świeże... aż się prosi.
"Mój" dealer nie dał konkretnej odpowiedzi czy można samemu malować, ale zaproponował, że w salonie zrobią to za 250zł.
Nawigacja
[#] Następna strona