Autor Wątek: [Sonata EU4] ABS zapala się podczas szybkiej jazdy  (Przeczytany 4010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

To-Masz1980

• Gość
[Sonata EU4] ABS zapala się podczas szybkiej jazdy
« dnia: 18 Październik 2016, 08:14:44 »
Witam. Podczas większych prędkości, 120km/h w górę potrafi zapalić się abc i trakcja. Hamulec działa normalnie. Po ponownym odpaleniu kontrolki gasną. Czasem przy powiedzmy parkowaniu potrafi zadziałać abs delikatnie na pedał hamulca a prędkość minimalna, auto sie toczy. Dziwne bo koła nie wpadają w poślizg a hamuje delikatnie. Czy to nie są czasem koronki-pierścienie abs do wymiany? Miał ktoś podobne objawy?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2016, 22:08:39 »
Witam

możne brudny jest sam czujnik - smar, błoto etc. myślę ze działa to na zasadzie Hela wiec przerywane jest pole magnetyczne chyba....a ze cewka pracuje już parę lat na obudowie na pewno jest dużo syfku....może i jakieś opiłki metalowe....

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2016, 20:24:23 »
Na którymś temacie było też coś opisane że zapala się abs czy coś w tym stylu a przyczyną był pęknięty pierścień ten ten grzebień od czujnika

Zbiger

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2016, 19:18:43 »
Tak ewidentnie jest to pęknięty pierścień ABS. Przy mniejszych prędkościach niepotrzebnie załącza się ABS. Przy większych prędkościach, ze względu na niestabilny sygnał z jednego koła, ABS i ESP przechodzi w stan awaryjny i wyłącza się. Miałem identyczne objawy.
W mojej Sonacie pęknięty był pierścień w lewym kole. Sprawdź ich stan, wyciągając czujnik i pokręć powolutku koło obserwując pierścień. Nawet przerwa 0,5 mm będzie dawać takie efekty.

To-Masz1980

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maj 2017, 19:19:17 »
Wracając do tematu. Czy ktoś wie jakie koronki ABS idą do sonaty z 2001r ? vin KMHEN41FP2A533072. Ile jest zebów?

To-Masz1980

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maj 2017, 19:33:58 »
Ok. Dziękuję. Na Ciebie można zawsze liczyć:)

To-Masz1980

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwiec 2017, 17:30:41 »
Zamowilem koronki. Mialem chwile zawachania Bo w foxie w  Rzeszowie gosc mi napisal ze nie ma u mnie wymienianych koronek a.cale przeguby. O co tu chodzi bo zgubialem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwiec 2017, 18:29:03 »
Koronka jest demontowalna.
.