Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Drgania kierownicy podczas hamowania  (Przeczytany 3564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gacek

• Gość
[Getz TB] Drgania kierownicy podczas hamowania
« dnia: 07 Październik 2016, 12:16:51 »
Witam,

Podczas hamowania drga kierownica. Tarcze hamulcowe mam nowe, klocki również, wymienione są również łożyska z przodu. Pierwsze o czym pomyślałem to opony. Przełożyłem z tyłu do przodu i nadal trzepie kierownicą  :-) Ostatnie co mi do głowy przychodzi to silentblocki w wahaczach, ponieważ jak hamuje to lekko "pływa" pedał hamulca. Podczas jazdy problem nie występuje, nic nie drga jest ok, tylko jak hamuje. A może luz na stabilizatorze ? Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem.
W weekend jadę na "kanał" przejrzeć Gaceła pod kątem luzu na wahaczach ale jak by ktoś miał jakieś pomysły jeszcze to słucham  :-)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:24:10 przez Brt »

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2016, 13:50:04 »
Opony oponami, a co z wyważeniem kół?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2016, 18:57:33 »
Końcówki drążków kierowniczych?

Gacek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Październik 2016, 22:46:59 »
Z "kanałem" w weekend nie wyszło   :-(  Muszę się wstrzymać do niedzieli  :-(

Opony są ok, przekładałem w zakładzie wulkanizacyjnym i były sprawdzane i wyważane ponownie.

Jak skręciłem kołami w lewo i poruszałem prawym kołem to coś delikatnie stukało, albo luz jest na końcówce drążka albo wahacz  :-( Wiem przynajmniej, z której strony mam usterkę.

kosmos2011 dzięki za podpowiedź.  :-)

Po dokładnych oględzinach dam znać  :-)

Offline bedik

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Październik 2016, 23:38:40 »
Proponował bym sprawdzić bicie tarczy, sam
montowaleś?. Może błąd montażowy bród pod tarczą itp.. Problem wystąpił zaraz po montażu czy po jakimś czasie?

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Październik 2016, 01:11:36 »
Podjedź na najbliższą stację diagnostyczną i poproś o kontrolę zawieszenia, hamulców... Diagnosta wrzuci auto na szarpaki, obejrzy, sprawdzi hamulce...
U mnie koszt takiej kontroli to 20zł. Warto gdybać? Chyba nie.

Ja taką diagnostykę wykonuję zawsze gdy coś mnie niepokoi.

Gacek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Październik 2016, 20:39:08 »
Shadows, Oczywiście, że nie warto gdybać i już bym dawno pojechał na stację diagnostyczną ale niestety ze względu na pracę nie mam jak podjechać  :-| .

bedik, Problem wystąpił po czasie. Tarcze sam montowałem. W niedziele mam wolne wiec zobaczę dokładnie. Przejże cały przód (tarcze, końcówki drążków, wahacze)