Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Reset ustawień ECU

(1/6) > >>

Piotrek50501:
Witam,
Posiadam Santa Fe z 2001r z motorem 2.0 DOHC i chciałbym zrobić reset komputera (ECU). Jak dotąd nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie. Czy prawidłowo zresetować to wystarczy odłączyć akumulator czy trzeba odłączyć i zewrzeć klemy na jakieś co najmniej pół godziny? I czy są jakieś czynności które należy wykonać po tym zabiegu? Np po pierwszym odpaleniu postój na wolnych obrotach ok 5min bo też z takimi opisami się spotkałem.

pterodaktyl:
Witam
Ja robię tak:
1. Odłączam klemy (najpierw minus, potem plus).
2. Czekam 5 minut (długość wypalonego papierosa ;) ).
3. Podłączam klemy (najpierw plus, potem minus)
4. Odpalam auto i czekam na postoju aż się rozgrzeje do temperatury roboczej.
5. Jeżdżę przez ok 100 km tylko na benzynie
Pozdrawiam

Piotrek50501:
Dzięki za podpowiedź, i w jakich objawach np to pomaga? Często resetujesz kompa?

pterodaktyl:
Witam
Najczęściej robię to podczas zabawy z elektryką :) (np. wymiana świec, kabli).
Czasami jak zaczyna wywalać "checka" podczas jazdy na gazie i po przejściu na benzynę nie chce zgasnąć kontrolka.
Pamiętaj, że reset "kompa" nie kasuje błędów (są "archiwizowane" i nieaktywne), więc tak naprawdę można je usunąć tylko przez kabelek.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2016-10-11, 14:28 ]
Acha i jeśli masz oryginalne radio pamiętaj o kodach do niego, bo po "operacji" trzeba ustawiać na nowo wszystkie stacje

Piotrek50501:
Radio fabryczne ale w szafce. Wymieniłem MAP Sensor, przewody, świece, oleju silnik nie bierze, suchutki a nie ma mocy. Pali gazu 14-16l i jeżdżę dość wolno. I jak na ponad 130 koni bardzo słabo się zbiera. Nie wiem gdzie szukać dalej przyczyny takiego zachowania. Czy może one są "wolne" te samochody?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej