To na początek na górnej belce forum jest profil zmień w nim datę produkcji (nie pierwszej rejestracji i nie rok modelowy) na 2005 (dokładnie 2005-09-23) zamiast 2006 jak podałeś przy rejestracji.
Poprawione, znaczy się zostałem wprowadzony w błąd przez nieuczciwego sprzedawcę ponieważ wszystkie dokumenty jakie posiadam wskazują na rok 2006 jako datę produkcji.
Dziękuję za udzielone informacje i wskazówki, w poniedziałek sprawdzę czujnik i regulator temperatury.
[ Dodano: 2016-10-19, 18:42 ]Czujnik temperatury był mocno zakurzony, wyczyściłem.
Silniczek regulatora temperatury jest uszkodzony tzn. nie reaguje na regulacje. Odkręciłem go i ręcznie przestawiłem zapadkę (czy jak to się tam fachowo nazywa). Dmucha ciepłym powietrzem około 30 - 35 stopni, zmierzone termometrem pokojowym. Dla porównania VW Polo dmucha temp. 48 stopni, w aucie jest super gorąco a w matrix'ie chłodno.
Szukając silniczek regulatora temperatury muszę konkretnie kierować się numerami z naklejki czy nie ma to większego znaczenia?

Po dotknięciu króćców płynu chłodniczego okazuje się iż jeden zaznaczony na czerwono jest delikatnie ciepły przy silniku i na dole przy samej chłodnicy a po środku zimny. Czyżby termostat?