Forum > Accent
No to zakupiłem Accenta i już jestem pełnoprawnym userem :)
kedrok:
Wszystko chodzi pięknie ale mam pytanie o hamulec. Łapie bardzo późno, jest bardzo miękki. Czy to normalne w tym aucie?
W yarisach czy corsach łapie od razu, w megance też później.
A jak to jest w Accentach z 99r ?
Mam jechać do warsztatu od razu?
PS. opony sa do wymiany, to mozez powodować wydłużenie trasy hamowania, ale z dociskiem pedału raczej nie ma chyba nic wspólnego.
Vex:
W Renault wlasnie "glupio" lapia hamulce, przy lekkim nacisnieciu glowa leci do przodu. W Hyundaiu hamulce dobrze mozna wyczuc. Z tym miekkim pedalem to bym nie przesadzal, ale wszystko zalezy od nogi :)
Jesli masz wrazenie ze samochod "leci" to duze prawdopodobienstwo ze koncza sie bebny albo okladziny. Na poczatek mozesz zrobic maly eksperyment i przed hamowaniem podciagnac do polowy, lub troche wiecej reczny tak zeby sciagnac wczesniej linka okladziny. Wtedy przy wcisnieciu hamulca roboczego okladziny beda musialy pokonac mniejsza droge :) Co do opon to by za szybko wpadaly w poslizg.
e-gen:
Renówki mają (te nowsze czyli po 2000 r.) system wspomagania hamowania (zdaje się że nazywa się to: BASS) powodujący że nawet przy lekkim naciśnięciu hamulca układ działa z dużą skutecznością - ale to są samochody z ABS-em.
W Accencie hamulce dają się "łatwiej kontrolować" co w porównaniu z nowszym Renault może dawać wrażenie "miękkości".
Na pewno dobrze jest skontrolować układ hamulcowy i np. wymienić szczęki, przetoczyć bębny, wymienić płyn w układzie itp.
Zużyte opony będą ulegać dużo szybciej poślizgowi, szczególnie na mokrej nawierzchni i szczególnie Hankooki :roll: :evil:
kedrok:
Oto i ta bryczka.
Puki co mam żone kierowcę, ja robię prawko dopiero :)
I od razu pytanie, pod koniec jazdy dziś (pierwsze 13 kilometrów) to zapaliła sie lampka oleju. Co to moze znaczyć?
Jarek:
--- Cytat: "kedrok" ---zapaliła sie lampka oleju. Co to moze znaczyć?
--- Koniec cytatu ---
Kłopoty........ ale najpierw sprawdź poziom oleju.
Nawigacja
[#] Następna strona