Autor Wątek: [Santa Fe CM] Nie działa tempomat i klakson.  (Przeczytany 4697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukasz.Story

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Nie działa tempomat i klakson.
« dnia: 15 Sierpień 2018, 16:02:50 »
witam dzis po raz drugi. Nie dziala mi tempomat i klakson. Tempomat nie reaguje co kolwiek bym nie nacisnął. Klakson nie działa gdy wciskam go przy kierownicy, jednak przy gdy zalaczy sie alarm klakson wyje az milo. Rozebralem kierownice i przewody od tempomatu i klaksonu są ok. Co ciekawe łączą sie one w jedną wiązke. Bezpiecznik pod maską od klaksonu ok, nie wiem gdzie jest zlokalizowany bezpiecznik od klaksonu. Kolega ,ktory sprzedal mi auto twierdzi , ze klakson przestal dzialac gdy trabił jadąc na weselu. Moze jest jakis wspolny bezpiecznik?

Offline Lukasz.Story

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrzesień 2018, 19:13:29 »
Winny był zwijak w kierownicy. 60zł zł na allegro i jest ok. Do nowego zwijaka trzeba było domontować czujnik skrętu ze starego zwijaka i po wszystkim skalibrować bo wywalał błąd esp.

Offline Przemas

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2018, 10:51:59 »
Dodam żeby nie wywalało błędu ESP najlepiej odłączyć akumulator i nie kręcić kierownicą ani taśmą przy przekładaniu czujnika skrętu. Przerabiałem temat.

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2018, 20:57:02 »
Cytat: "Lukasz.Story"
Winny był zwijak w kierownicy. 60zł zł na allegro i jest ok. Do nowego zwijaka trzeba było domontować czujnik skrętu ze starego zwijaka i po wszystkim skalibrować bo wywalał błąd esp.

Niedawno wymieniałem zwijak taśmy kierownicy i żadnego czujnika skrętu kierownicy mechanik nie przekładał. Twierdził, że czujnik takowy już jest zamontowany w obudowie zwijaka.
Chyba miał rację, bo wszystko (tempomat, klakson, airbag kierowcy) działa jak należy, komp nie wywala żadnego błędu.

Offline Przemas

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2018, 08:12:48 »
Ja zamawiałem taśmę z chin wyszło 67zł. Ale czujnika nie było więc przekładałem ze starej to jest mała kostka wpinana obok taśmy wygląda jak komplet dlatego ją ciężko zauważyć.

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2018, 12:23:57 »
Może diesle mają inaczej? Nie wiem, nie znam się.
Stary zwijak i nowy miał numer 93490 - 2B300, był z dwiema końcówkami i miał 3 gniazda na wtyczki (2 gniazda 8. pinowe i 1. gniazdo 4 pinowe). Zerknąłem w stary zwijak (zostawiłem na pamiątkę i nic w nim więcej (tj. jakiejś pozostawionej kostki)nie ma.