Forum > Tucson JM

Zablokowany rozrusznik?

(1/2) > >>

Veroxx:
Witam, czy może ktoś poratować informacją (lub ma ktoś pod ręką jakąś instrukcję obsługi ) na temat położenia rozrusznika w Hyundai Tucson 2.0 AWD 2007 benzyna.
Nie użytkuje tego pojazdu na codzień a jedynie okazjonalnie i słabo się orientuje.
Znalazłem informację, że warto puknąć w rozrusznik co może pomóc. Mam problem z odpaleniem samochodu. Przy próbie uruchomienia słychać tylko pracujący silniczek elektryczny i to wszystko (słyszalny jedynie przy otwartych drzwiach), silnik nawet nie próbuje pracować. Uprzedzając sugestie, na 99% nie jest to rozładowany akumulator!
Będę wdzięczny za wszelkie rady!

Piotrek79:
Tucson to nie jest, ale silnik raczej ten sam więc i rozrusznik będzie w tym samym miejscu.
Jak rozrusznik ma klejone magnesy to raczej bym po nim nie stukał.

//www.youtube.com/watch?v=xsA7_PDe31g
//www.youtube.com/watch?v=xsA7_PDe31g

arapaho:
U mnie natomiast raz na jakiś czas rozrusznik sie zawiesza czu coś w tym rodzaju. Słychać jak się włącza (odgłos praczy silniczka) natomiast nie kręci silnikiem. Zaskakuje za 2-3 razem. Czy to jakaś klasyczna przypadłość tusków czy najzwyczajniej bendix sie skończył - jak myślicie ?

Shadows:
Często pomaga rozebranie elektromagnesu, bendixa, przesmarowanie i wymiana tulejek od razu - często luz na nich powoduje klinowanie.

Bendix pewnie będzie cały bo jest to tylko zębatka wypychana przez elektromagnes a ten się zawiesza, przez co bendix nie trafia na koło zamachowe i dlatego słyszysz samą pracę wirnika.

U mnie też oczekuje demontaż rozrusznika, często bednix nie wraca tak szybko jak powinien i słychać zgrzyt, ale to już na wiosnę.

arapaho:
tulejki o których piszesz, można normalnie zakupić/zamówić w motoryzacyjnym (zamienniki/oryginały) czy tylko serwis ?
Mają jakąś swoją nazwę czy poprostu pytać o tulejki do rozrusznika...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej