Autor Wątek: Regulacja hamulca ręcznego w Tucsonie.  (Przeczytany 32821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbyh

• Gość
Regulacja hamulca ręcznego w Tucsonie.
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Styczeń 2012, 18:54:04 »
Cytat: "Brt"
zbyh, Chciałbym zauważyć, że w naszym Downloadzie masz instrukcje PL do Tucsona.
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" czy jakoś tak...

Brt Wiem że jest bo sam ją zapodałem, ale jak napisał Grzech61 dość istotnie się różni od tej ruskiej i zawartością i opisem, a poza tym nic tam nie ma na temat regulacji hamulca ręcznego. A tak naprawdę wystarczy kupić jakiś produkt w sklepie i tam przeczytasz sobie instrukcję w każdym języku ,nawet w narzeczu Kongo :mrgreen:  a po Polsku nie ma ,albo jest szczątkowa  . Ot taka mała niedogodność. :-P A Podobno Polska leży w Europie. :mrgreen:

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Styczeń 2012, 19:26:34 »
Panowie, zwracam honor. Myślałem o zwykłej instrukcji obsługi.
Co do poradnika, to można spróbować przetłumaczyć coś takiego na nasze...

Grzech61

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Styczeń 2012, 19:50:15 »
Cytat: "Brt"
.....Co do poradnika, to można spróbować przetłumaczyć coś takiego na nasze...

Jakby był to wydruk w PDF-ie to jeszcze można by się pokusić,ale to jest zrobiony skan (piszę o tym ruskim forum) i dużo z tym moim zdaniem roboty  :-(

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Styczeń 2012, 19:55:44 »
Cytat: "Grzech61"
dużo z tym moim zdaniem roboty
Nikt nie mówił, że będzie łatwo:-) Ale taki poradnik napewo byłby przydatny...

Grzech61

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Styczeń 2012, 20:06:14 »
Oj przydałby się ,przydał.Myślę,że ruski (piszę z małej litery bo nie mam do nich szacunku)zdecydowali się na wydanie takiego poradnika z czysto praktycznych wzgledów.Baszmak ma z 200 km do serwisu po błocie,albo w śniegu to popatrzy "w knigu" , sam sobie serwis zrobi i podbije w książce  :mrgreen:

zbyh

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Styczeń 2012, 20:20:03 »
Kiedyś i u nas było można dostać takie poradniki np. z cyklu "Sam naprawiam...." też były ilustrowane i dość przystępnie opisane.

Offline pablomaxim

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Październik 2016, 11:19:46 »
Dzisiaj przyszło mi stanąć na dość stromej drodze i okazało się, że hamulec ręczny ledwo trzyma z dźwignią zaciągniętą do końca. To mnie zmotywowało do regulacji linki.

Do samej regulacji naciągnięcia linki wystarczy  klucz 12 . Należy otworzyć schowek/podłokietnik i zdjąć dno. Zobaczymy jedną nakrętkę regulacyjną.( zaznaczoną na zdjęciu )

W moim przypadku wystarczyło kilka obrotów i ręczny lekko łapie na 3/4 ząbku a mocno już na 6/7.
Przy obracaniu tej nakrętki warto i zalecam kluczem 7 przytrzymać drugą część śruby ( niewidoczną na zdjęciu ) . Niestety nie mam małych zwinnych dłoni więc musiałem rozebrać całość podłokietnika tak jak do wymiany linki hamulcowej.

Cały podłokietnik trzyma się na 6 śrubach po  dwie  z prawej i lewej strony przy podłodze oraz dwie widoczne na dnie schowka.
Po ich odkręceniu trzeba  wyciągnąć popielniczkę z  tylnej części i wyszarpać tylną część podłokietnika. Jest na zatrzaskach i łatwo wychodzi.
Trzeba jeszcze odkręcić dodatkowe dwie śruby trzymające ruchomą część podłokietnika. Widoczne są po otwarciu podłokietnika do góry.  Całość ściągamy do góry.
Przy zaciągniętym ręcznym jest łatwiej to zrobić. Tyle.
Składamy w odwrotnej kolejności.
Całość zajęła mi około 30 minut.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Październik 2016, 17:32:25 »
Taka regulacja hamulca ręcznego w Tucsonie jak opisał kolega powyżej jest właściwa, ale trzeba pamiętać, że Tucson ręczny hamulec ma nie tarczowy a klockowy - hamują nie klocki  a szczęki.
Szczęki reguluje się po zdjęciu tylnych kół i poprzez otwory w bębno - tarczach  ustawia się we właściwym położeniu szczęki w stosunku do bębna. Regulacja naciągiem linki przy zużytych okładzinach szczęk nic nie da ale za to można uszkodzić hamulec ręczny i bębny.

[ Dodano: 2016-10-28, 17:37 ]
" nie tarczowy a szczękowy " sorry

[ Dodano: 2016-10-28, 17:43 ]
psiakrew to piwo mi zaszkodziło   :mrgreen:  nie tarczowy tylko bębnowy - hamują   nie klocki tylko szczęki   :lol:   klocki są do hamulca nożnego - teraz już dobrze