Autor Wątek: [i30 FD] Rdza na drzwiach - od strony wewnętrznej  (Przeczytany 13066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzekrys83

• Giełda
[i30 FD] Rdza na drzwiach - od strony wewnętrznej
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Marzec 2018, 13:17:25 »
Zdjęcia poprawione.

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Marzec 2018, 19:00:08 »
O kurcze ruda szmata atakuje.
Czym prędzej atakuj lakiernika niech robi zaprawki- zapylić podmaluje i do żyda.
Raczej rudej szmaty nie odgonisz po tym zabiegu... Może na sezon albo 2 w tym miejscu będzie spokój. Ale jak żre drzwi to pryszczyca przeniesie nie na inne partie. Kolego w jakim czasie te ogniska korozji Ci się pojawiły w takich ilościach?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Marzec 2018, 18:54:16 »
Zdjęć znów nie widać :-|  Nie wiem co za blachy wkłada hyundai skoro tak rdza idzie.  
Zaprawki można zrobić samemu skoro to na drzwiach od tyłu.
Z mojej walki z rdzą w getzie, jest tak że rdza albo dalej nie idzie lub malowania pomagają na krótko.
Teraz wynalazłem chyba sposób by naprawa wytrzymywała dłużej w najgorszym miejscu.
Trzeba wyczyścić blachę i nie dawać od razy podkłądówki. Tylko cynk w spreju a potem dopiero maluje podkładem i farba główną.
Lakier można kupić w spreju i pomalować samemu.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Marzec 2018, 20:46:51 »
Moim zdaniem nie jest to normalny objaw jeżeli chodzi o te miejsca w i30. Na zamieszczonych zdjęciach widać że to chyba drzwi były wcześniej klepane "amatorsko" i teraz widać efekt. Ja mam już 9 latka i się pokazuje też ruda ale w śladowych ilościach na tych punktach także najlepiej jakby się więcej osób wypowiedziało. Lepiej jest zapobiegać niż leczyć w teorii...  ;-)

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Marzec 2018, 21:16:37 »
U mnie również w ubiegłym sezonie wyszło małe ognisko rdzy, szybkie czyszczenie, środek na rdzę i lakier bezbarwny. Zabawa przez cały dzień i na dzień dzisiejszy mam spokój.

Offline Vox populi

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Kwiecień 2018, 00:24:14 »
U mnie również prawe tylne drzwi zainfekowane rudą podobnie jak na zdjęciach kolegi, a samochód bezwypadkowy.

Offline grzekrys83

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Kwiecień 2018, 07:38:37 »
Mam samochód nowy - nie klepany amatorsko.
Nic przy tych drzwiach nie było robione.
Zauważyłem jakiś czas temu, ale nie było czasu odstawić auta i tak rok jeździłem z tym temu tak wykwitło.

Offline gulgulq

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:04:57 »
Może wymiana uszczelki?
U mnie jak rzuciłem na świętach okiem to uszczelka jest z otworkami do odprowadzenia wody.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwiecień 2018, 23:09:55 »
Nawet jak pojawi się małą bąbel pod lakierem lepiej od razu zedrzeć lakier i zamalować. Spowolni  to rdzewienie a przy odrobinie szczęści  zatrzyma. Ale jak blacha słaba pojawią sie obok następne ogniska. I to bez uszkodzenia lakieru.
Dlatego wszyscy myślą, że jak drzwi rdzewieją to był samochód uderzony i wstawiony tani zamiennik bo one tak potem rdzewieją.