Autor Wątek: Opinie użytkowników Matrix'a  (Przeczytany 6259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mihu_24

• Gość
Opinie użytkowników Matrix'a
« dnia: 26 Sierpień 2008, 03:24:58 »
Przymierzam się do kupna Matrix'a <co?>
Na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Na pewno będzie w LPG <ok>
No i poproszę o opinie jak się samochód spisuje na codzień.

Z góry dziękuję!

Nikt nie pomoże - dla żony chcę kupić ;(

Przemek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2008, 20:24:35 »
Witam!
Ja mam, ale diesla. Jak na razie na auto nie mogę narzekać, ale zrobiłem nim dopiero 12tyś km. Auto mam od roku i na razie siadła tylko żarówka :-)
Przyzwyczajenia wymaga licznik i kontrolki. Auto bardzo przestronne, tylna kanapa przesuwana, wysoko się siedzi. Minusem może być widoczność do tyłu podczas cofania - zagłówki trochę zasłaniają.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2008, 22:17:30 »
Cytat: "Przemek"
Minusem może być widoczność do tyłu podczas cofania - zagłówki trochę zasłaniają.

No to nauczę moją Panią cofać "na lusterka" :shock: 8-)

Przy 12kkm żarówka?W Pony'm zrobiłem ponad 60 i nic a teraz w Landrynie sam od siebie wymieniłem H4,bo już żółto mi się przed maską robiło :->

Przemek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2008, 22:40:33 »
Auto kupiłem z ok. 150kkm na liczniku i zrobilem nim wlasnie okolo 12kkm.
P.S. W Yarisie po 72kkm obie zarowki z tylu spalone, w Agili po 120kkm tylko H4 z przodu.

tomek_27

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2009, 22:38:01 »
Ja od 1998 r. jeżdzę Ponym i chciałbym kupić Matrixa z czterocylindrowym CRDI.Mam do Was pytanie na co zwrócić uwagę przy zakupie.Ponieważ auto ma być eksploatowane głównie w mieście na krótkich dystansach mam pytanie czy silnik jak i turbosprężarka nie ucierpi zbytnio na żywotności jeśli będą często niedogrzane.Trzecie pytanie czy ten silnik ma filtr cząstek stałych? który też nie lubi krótkich tras.

baphomet1984

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2009, 12:30:29 »
Matrix 1.8 super autko dla osoby mlodej i zyjacej dynamicznie tak jak ja. nie ma problemu żeby jechać gdzieś w góry w 5 osób po mieście tez się świetnie sprawdza ekonomicznie bo na gaz i puki co bez awaryjnie

smigacz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Październik 2009, 04:57:23 »
Odświeżę trochę temat.

Od marca '09 mam matrixa. Generalnie potrzebowałem auta w miarę pojemnego, tak aby z żoną i bobasem można było się przemieszczać. Miałem w zamiarach kupno jakiegoś kombi, ale wybór padł na matrixa. Z początku nie podobał mi się, zwłaszcza jego stylistyka z zewnątrz. Jednak w środku autko prezentuje się o wiele lepiej - dużo miejsca, zarówno z przodu jak i z tyłu. W bagażniku bez problemu mieści się wózek naszego bobasa. Auto póki co zdaje egzamin. Minusem może być kultura pracy silnika, a właściwie jej brak - co tu dużo mówić, silnik jest głośny - rasowy klekot. Spalanie w miarę. Jest jeszcze temat części do tego auta - nie należą do najtańszych. Poza tym nie mam zastrzeżeń. Ciekaw tylko jestem jak auto zda egzamin zimą, gdy pojawią się mrozy - teść ciągle mnie straszy "zobaczysz, będziesz miał problem z odpaleniem diesla zimą" (mam nadzieję, że będzie się mylił).

jfidelk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Październik 2009, 15:19:10 »
Cytat: "smigacz"
Odświeżę trochę temat.
Ciekaw tylko jestem jak auto zda egzamin zimą, gdy pojawią się mrozy - teść ciągle mnie straszy "zobaczysz, będziesz miał problem z odpaleniem diesla zimą" (mam nadzieję, że będzie się mylił).

Moj odpalal bez wiekszych problemow (trzeba bylo dluzej krecic, ale zawsze zapalal przy pierwszym kreceniu) do -18. Wiecej ubieglej zimy nie bylo :)
Spodziewam sie, ze przy -28-30 jak bylo w 2005 moglby juz nie odpalic - benzyna ledwo dawala wtedy rade... (i pamietam, ze olej w skrzyni byl tak gesty, ze musialem na sprzegle trzymac pare minut, zeby sie podgrzal, bo inaczej gasl od oporow oleju :) )

baphomet1984

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Październik 2009, 08:19:20 »
ja mam silnik 1.8 z gazem oprócz diody żebym sprawdził silnik<bląd sondy lambda> i zaciętego amorka gazowego od klapy bez awarii przelatałem 5kkm przez wakacje a raczej ich połowę autko wygodne dobre osiągi choć głośno powyżej 140 km/h spalanie znośne i jak sie chce poszaleć na motodromie<wąskie uliczki dla skuterów teren zamknięty> na kjzk'ach spisuje sie super. Jestem w pełni zadowolony z mojego autka

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopad 2009, 11:23:47 »
No i kupiłem: MAtrix GLS 2005 rok,1,6 (103KM) 47 kkm przebiegu(nawet gdyby "kręcony" to nieświadomość cieszy).Jak na razie jesteśmy zadowoleni.Widoczność z miejsca kierowcy jest więcej niż dobra,motorek żwawo kręci ale powyżej 3000 rpm robi się trochę głośno no i droge na kołach słychać.Autko naprawdę praktyczne,bez zbędnych "bajerów" .Osobiście brakuje i podłokietnika pomiędzy przednimi siedzeniami.
Widzę ,że mam drobne problemy z elektryką np.jak włączę przeciwmgielne z przodu to gdzieś robi się lekkie zwarcie,bo zapala się lewy halogen i lekko żarzy się prawy przedni migacz.
Pytanie do użytkowników:czy sterowanie szybami i lusterkami jest podświetlone całkowicie?tzn.czy wszystkie przyciski po włączeniu świateł są podświetlone? u mnie tylko "hebel" od szyby kierowcy jest podświetlony...a reszta już nie :roll: :?:

jfidelk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2009, 09:14:38 »
Cytat: "mihu_24"
No i kupiłem: MAtrix GLS 2005 rok,1,6 (103KM) 47 kkm przebiegu(nawet gdyby "kręcony" to nieświadomość cieszy).Jak na razie jesteśmy zadowoleni.Widoczność z miejsca kierowcy jest więcej niż dobra,motorek żwawo kręci ale powyżej 3000 rpm robi się trochę głośno no i droge na kołach słychać.Autko naprawdę praktyczne,bez zbędnych "bajerów" .Osobiście brakuje i podłokietnika pomiędzy przednimi siedzeniami.
Widzę ,że mam drobne problemy z elektryką np.jak włączę przeciwmgielne z przodu to gdzieś robi się lekkie zwarcie,bo zapala się lewy halogen i lekko żarzy się prawy przedni migacz.
Pytanie do użytkowników:czy sterowanie szybami i lusterkami jest podświetlone całkowicie?tzn.czy wszystkie przyciski po włączeniu świateł są podświetlone? u mnie tylko "hebel" od szyby kierowcy jest podświetlony...a reszta już nie :roll: :?:

U mnie tak samo podswietlony jest tylko jeden przycisk od szyby - albo tez sie przepalily pozostale, albo ten typ tak ma :)
Auto jest kiepsko wyciszone, trzeba sie przyzwyczaic (albo kupowac super ciche opony :) ) - dokladnie to kiepsko wyciszone sa kola i silnik. Dach, drzwi - tu juz jest bardzo przyzwoicie.

Ogolnie - zadowolenia z auta zycze ;)

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudzień 2009, 18:06:22 »
Dzięki!Głównie Matyziem powozi moja żona.Jeszcze na dniach wrzucę tam audyjko - oczywiście Clariona jak tylko poczta dostarczy :-? i szum nie będzie aż tak uciążliwy:)
A co do wyciszenia - być może uda mi się na wiosnę lub w lecie dołożyć parę mat tu i tam.Zależy to głównie od czasu,którego co raz mniej :cry:
I jeszcze przy okazji: poszukuje alusków do tego autka.