Autor Wątek: [i30 FD] Samo włączający się alarm  (Przeczytany 11862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fenek

• Giełda
[i30 FD] Samo włączający się alarm
« dnia: 02 Sierpień 2016, 19:08:33 »
Od kilku tygodni zauważyłem u siebie objaw samo włączającego się alarmu w aucie. Na początku włączał się tylko przy niedosuniętych szybach obojętnie czy auto było zamknięte z pilota czy otwarte. Ale wczoraj już mu się pogorszyło i włączył się w nocy przy zamkniętych szybach.
Przerabiał ktoś już może taki problem? Od czego zacząć szukać problemu. Dodam że akumulator mam półroczny więc jego by można było wykluczyć.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpień 2016, 12:30:54 »
Od samego włącznika alarmu bym zaczął, baterię ewentualnie coś może się w środku za działo...?

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2016, 08:39:04 »
@bobekos
Baterię czyli masz na myśli jakieś dodatkowego jego ładowanie oprócz akumulatora? Gdzie taki włącznik alarmu może się znajdować w tym modelu?

Offline inprogs

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2016, 18:19:05 »
mówimy o alarmie fabrycznym?

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpień 2016, 08:40:18 »
@inprogs
Tak. O alarmie fabrycznym.

Offline inprogs

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpień 2016, 09:08:44 »
Bezpiecznik pod kierownicą opisany jako start możesz wyciągnąć jak chcesz spokojnie pospać, bo on podobno odpowiada za alarm. Potem mozesz sprawdzić czy jakieś kable nie są odizolowane pod maską bo prawdopodobnie gdzieś zrobiło się zwarcie. Generalnie potem jest tylko gorzej bo centralka z tego co udało mi się ustalić, chyba jest schowana za panelem klimy i radia a jak chcesz to ściągnąć to polecam jakiegoś koreańczyka zatrudnić. Tylko tyle moge ci doradzić bo sam probowalem walczyć z tym alarmem i nic nie udało mi się zrobić. Fabryczny alarm w tych autach to niezły żart jest, złodziej potrafi go wyłączyć w 5 sekund ale centralka jest tak skitrana że trzeba jechać do ASO jak ci sie coś zepsuje  :lol:

Oczywiście nie gwarantuje że ta centralka tam jest, więc poczytaj o tym więcej gdzieś na internecie bo zdjęcie tego panelu jak masz klimatronik to jest masochizm.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2016, 17:21:17 »
a może lepiej się podłączyć kablem diagnostycznym?
ja bym zaczął jednak od sprawdzenia krańcówki maski, często to jest przyczyną.
Odłącz ją całkiem i zobacz efekt, nie włącza się alarm = krańcówka do wymiany.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2016, 20:10:34 »
Oryginalnym alarmem w FD steruje BCM.

Schemat instalacji elektrycznej w FD http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=127

Alarm opisany jest w pliku "Keyless Entry & ....."

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2016, 15:28:35 »
No nic zacznę od tej krancówki maski i jej odpięcia. Czy u Was też nie sygnalizuje otwarcia maski na zegarach? U mnie pokazuje tylko otwarte każde drzwi i klapę bagażnika.

Ps. Wie ktoś jak wywołać wycie alarmu w tym modelu bo za Chiny nie mogę wywołać wycia.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpień 2016, 15:49:07 »
wszystko masz dobrze, sygnalizacji maski nie pokazuje.
Jeżeli chcesz wywołać "wycie", to wejdź do auta, zamknij centralny pilotem, odczekaj minutę i otwórz drzwi ręcznie.

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpień 2016, 16:54:28 »
@arni_23
Niestety nie działa u mnie Twój sposób. Coś może mam z alarmem. Sprawdzałem ELM 327 i nie mam żadnych błędów.

Offline inprogs

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpień 2016, 20:21:24 »
Otwierasz maske, zamykasz wszystkie drzwi, dociskasz czujnik pod maską, zamykasz auto z pilota i czekasz około minuty. Po tym czasie puszczasz czujnik i bedzie wyć na 100%. Ewentualnie jak masz odpięty tamten czujnik już to możesz zrobić to samo z czujnikiem na drzwiach tylko troche mniej wygodnie.

Offline fenek

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpień 2016, 10:17:56 »
Niestety krancówka maski nie jest przyczyną bo po jej wypięciu wczoraj dziś rano znów się włączył alarm.

@inprogs
Kolego Twój sposób na wywołanie alarmu też nie zadziałał.

Można stwierdzić że alarm u mnie działa odwrotnie niż powinien kiedy chcę go specjalnie wywołać to się nie włączą a przez przypadek się włącza.

Czy mają ELM327 po OBD2 jestem w stanie jakoś zdiagnozować co może być nie tak. Czy to musi być jakiś specjalistyczny kabel i program?