Forum > i30 GD
[i30 GD] Trzęsie silnikiem, nierówna praca, na zimnym silnik
domin.wil:
--- Cytat: "i30_Wroc" ---Coś mi te świece nie pasują do tych objawów, +20 C mam w garażu teraz, gdyby to była zima to rozumiem. Ale tak jak pisałem z rana zawsze 2,3 razy silnik się zatrzęsie, pożniej bez żadnych problemów. Paliwo zawsze na dobrych stacjach (chociaż z tym nigdy niewiadomo), często robie dłuższe trasy, miasta mało, więc DPF też chyba nie. A jeśli chodzi o ASO to zawsze można przyjechać z własnymi częściami i tylko wymiana u nich, żeby gwarancje zachować.
--- Koniec cytatu ---
Mam i30 FD z tym (1.6 CRDI) silnikiem miałem podobne objawy i powyzej 18 st silnik falował 2 lub 3 sekundy zaraz po odpaleniu. Gdy temperatura spadała poniżej 18 st nie było objawów. Okazało się że 3 świece spalone. Po wymianie świec problem ustąpił.
Jarek Cieszyn:
Kolego, a sitko w baku masz wyczyszczone?
mechsio:
Oczywiście ale z innego powodu było czyszczone sitko w baku.. tak czy siak dalej trzęsie :D
Goress_93:
Możliwe że przyczyną są wtryski. Możliwe że się klei wtrysk na zimnym silniku, wystarczy dac mu na obroty albo go rozgrzać i jest ok. Ja radzę podjechać do dobrych chłopaków od regeneracji wtryskow zostawić im samochód i coś powiedzą.
Teoretycznie stan wtrysków można ocenić po podłączeniu pod dobry komputer.
[ Dodano: 2020-03-02, 17:26 ]
--- Cytat: "Jarek Cieszyn" ---Kolego, a sitko w baku masz wyczyszczone?
--- Koniec cytatu ---
Ja nie wiem co wszyscy mają z tym sitkiem w baku... Ja sprawdziłem sam przy przebiegu 207 tys km i jest czysto jak u perfekcyjnej pani domu. A może trzeba filtr paliwa wymienić? 40zl to chyba nie majątek
ps. Nie jest to wina świec!!!
Jarek Cieszyn:
Hmm, wymieniam filtr paliwa regularnie, tankuję na orlenie, a za każdym razem sitko przytkane, czasem troszkę , a raz przytrafiło się, że było mocno zaklejone i wtedy właśnie tak miałem, że auto drgawek dostawało na zimnym silniku.
Nawigacja
[#] Następna strona