Autor Wątek: Separator, odma w 1.6 crdi 110KM  (Przeczytany 4871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline duklo

• HKP
  • **
Separator, odma w 1.6 crdi 110KM
« dnia: 08 Grudzień 2019, 14:38:50 »
Witam,
W prawym górnym rogu pokrywy zaworów, przy kolanku od którego odchodzi wąż do rury filtra powietrza pojawiło się zapocenie olejem.
Jest to ( tak mi się wydaje ) odprowadzenie oparów, separator olejowy , odma olejowa jak kto woli.
I teraz pytanie: czy to jest separator? Kolanko wyjąłem z pokrywy i w środku nic nie ma (zadnego wkładu , który miałby ten olej zatrzymać). Czy w środku pod pokrywą jest coś??
Czy to nie jest separator?. W innych autach są różne "grzybki plastikowe na wężach' a tu nie ma nic.

Offline kiuba_k

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2020, 08:05:57 »
Ten sam problem mam. Nikt nie odpowiedział jeszcze mi. Nawet inne fora. Niektórzy twierdzą, że pod pokrywą jest odma, jakis separator. Inni, że jak wali, dmucha trochę odmą to już zgon i muszę się modlić. Ja mam 1.7 115KM IX35 2011r. Może ktoś pomoc?

Offline marcinczarny

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2020, 20:05:53 »
Ponawiam pytanie z posty wyżej. Zauważyłem mokry przewód między turbo a intercolerem po zdjęciu przewodu za intercolerem w kierunku silnika również przewód w oleju. Turbo mam praktycznie nowe,nie kopci (chociaż ostatnio przy odpaleniu po nocy potrafi puścić niebiesko biały dym) spadku mocy nie zauważyłem oleju i płynu nie ubywa ani nie przybywa. Wirnik ma lekki luz osiowy ale łopatki nie dotykają nigdzie. Turbo? A może odma separator? Czy pod pokrywą jest jakiś separator bo przewód odmy wydaje się być czysty a może coś się tam zatkało?