Autor Wątek: [Sonata EU4] Hyundai Sonata 2001r. Nie świecą światła mijani  (Przeczytany 4787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

termin21

• Gość
Witam serdecznie.

Posiadamy sonatę z 2001r od jakiś 6lat.
Nie było nigdy problemów z elektryką, teraz jest i to wielki.

W przełączniku mamy trzy pozycje odpalania świateł (off,pozycje,mijania)

Na "off"-  po odpaleniu świecą światła mijania i postojówki(bez podświetlenia deski rozdz-tak miała od zawsze, tu jest ok)

Na "pozycje"- świecą pozycje i deska rozdzielcza(tak jak zawsze, więc jest ok)

na "mijania"- obecnie świecą światła mijania, bez podświetlenia deski rozdzielczej(TO JEST TEN PROBLEM)

Oraz pozycja"światła drogowe" też nie działa. Działa tylko "flash"światłami długimi

Skoro na odpowiednich pozycjach świecą liczniki i przełączniki i długie na flashu to oznacza że jednak kable poprzerywane fizycznie raczej nie są.

Co to może być? Przełącznik zespolony, jakiś moduł? Miał ktoś podobny przypadek ??

Offline kosmos2011

• Giełda
Napisz na PW do Administratora (czerwony nick) o poprawę profilu teraz jest

Auto: Sonata EU4 (2001) 2.0 16V R4 CVVT +LPG

Powinno być:

Auto: Sonata EU4 (2001) 2.0 16V R4 +LPG

Na początek zamień miejscami przekaźnik od mijania (obok są takie same np. od wentylatora klimatyzacji).

termin21

• Gość
Ok super, dziękuje za wyczerpujące info poparte zdjęciami.

Jutro wypróbuję.

[ Dodano: 2016-07-20, 01:38 ]
Nie wytrzymałem i poszedłem teraz testować.
Pozamieniałem przekaźniki zgodnie z zaleceniami, ale nie przyniosło to efektów.
Pstrykając przełącznikiem przy otwartej masce słyszałem jak przekaźniki "tykają" więc pomyślałem, że może sprawdze te małe bezpieczniki pod deską i pod maską na głównej skrzynce. I co się okazało:

Pod deską bezpieczniki ok

Pod maską wszystkie mały były ok po za dwoma pozycja '22' i '24'

Zamontowałem nowe bezpieczniki i światła wróciły wszystko zaczęło działać, ale za sprawą nowego bezpiecznika pozycji 24, a po zamontowaniu bezpiecznika "22" samochód po zgaszeniu dalej pracuje, normalnie można było wyjąć kluczyk i pracował nie gasł, po zgaszeniu ze sprzęgła na biegu gasł i cały czas świeciły się ładowanie i zapłon, po zgaszeniu z biegu zapalał normalnie.

Wyjąłem pozycje "22" i jest wszystko ok.(zapala i gaśnie)

Podejrzewam, że od ile lat mamy auto od tego czasu, pozycja "22" już tam była spalona.
Pytanie co to za bezpiecznik i czemu taką głupią robotę robi ?

KOSMOS2011 bardzo Ci dziękuje za motywacje i porady.

Offline kosmos2011

• Giełda
Tutaj https://www.dropbox.com/sh/ybaia04xhb7w52c/AACWE1RPHnz8te383xI_Vsc-a?dl=0 masz schemat instalacji elektrycznej.

Bezpiecznik 24 jest od podświetlenia, a 22 czy działa u Ciebie klimatyzacja?