Forum > i30 GD
[i30 GD] Sprężyny tylnie
Goress_93:
--- Cytat: "SphunaR" ---Wczoraj przy wyjeżdżaniu z garażu strzeliła mi lewa przednia sprężyna :evil:
Co polecacie zamontować w jej miejsce, co warto założyć? Fabrycznie mam tam:
54630S 54630A6010
Wymieniać od razu 2 czy nie ma sensu? Przebieg 150kk.
--- Koniec cytatu ---
Dla dobra wszystkich wymienia się zawsze kompletami, jeśli chodzi o sprężyny czy amortyzatory.
Nawet "złotówa" nie wymienia jednego :P
[ Dodano: 2020-05-01, 10:30 ]
--- Cytat: "abes99" ---Sukces 8-) 8-) 8-)
W końcu udało mi się wymienić sprężyny na te od kombi i jest znaczna poprawa, a dokładniej to o +26mm :lol:. W końcu nie wygląda jak przydeptany papeć, a mając platformę i trzy rowery na haku mam nadzieję, że nie będzie już strach zjechać nawet z niewielkiego krawężnika. Sprężyny z kombi są minimalnie dłuższe od fabrycznych z HB, ale mają odrobinę większy przekrój i jak widać są sporo sztywniejsze. Poniżej zdjęcia (trochę próbowałem kontrastem opony wyciągnąć, stąd takie przekłamany kolory), auto puste w środku, w bagażniku tylko dojazdówka, zbiornik LPG w 30% zapełniony, w baku ok. 90% benzyny...
[url=https://images91.fotosik.pl/142/1faa9460a1d68849.jpg]Obrazek[/URL]
--- Koniec cytatu ---
TO jakie kolega dokładnie założył?? Ponieważ również mam klapnięte zawieszenie.
abes99:
--- Cytat: "Goress_93" ---TO jakie kolega dokładnie założył?? Ponieważ również mam klapnięte zawieszenie.
--- Koniec cytatu ---
Kupiłem używane sprężyny z kombi wyprodukowanego w 2015r. (po 40zł za sztukę, pisałem post wyżej tego cytowanego). Szukaj do kombi wyprodukowanego od 2014r. w górę, w nich już powinny być montowane te wzmocnione sprężyny..
bobekos:
Widać że ze sprężynami Hyundai nie poradził sobie nawet w 2 generacji...
weuek:
To dosyć powszechna usterka. U siebie też wymieniałem. Dużo o tym przeczytałem i zdecydowałem się na Lesjöfors.
Jarek Cieszyn:
Słabe te sprężyny mają nasze "hultaje", mam już drugiego, pierwszy był z 2013, drugi z 2016 i w obu jak tylko coś do bagażnika wrzuciłem to zaraz koła chowały się w nadkolach.
Nawigacja