Forum > i30 GD

[i30 GD] Sprężyny tylnie

<< < (3/5) > >>

abes99:
Dzięki za VIN. Przejrzałem, co oferują producenci, w jakich cenach (mniej więcej od 180zł/szt. w górę) i... kupiłem używane po 40zł/szt. z kombi z 2015r. Na zdjęciach wyglądają na w całkiem niezłym stanie, mają jeszcze naklejki fabryczne z kodem QR. Jak dojdą porównam z moimi fabrycznymi, czy będą pasować. Jak mechanik znajdzie czas (możliwe, że dopiero w styczniu) to będę robił przekładkę. Zdam potem relację ;)...

abes99:
Sukces  8-) 8-) 8-)
W końcu udało mi się wymienić sprężyny na te od kombi i jest znaczna poprawa, a dokładniej to o +26mm :lol:. W końcu nie wygląda jak przydeptany papeć, a mając platformę i trzy rowery na haku mam nadzieję, że nie będzie już strach zjechać nawet z niewielkiego krawężnika. Sprężyny z kombi są minimalnie dłuższe od fabrycznych z HB, ale mają odrobinę większy przekrój i jak widać są sporo sztywniejsze. Poniżej zdjęcia (trochę próbowałem kontrastem opony wyciągnąć, stąd takie przekłamany kolory), auto puste w środku, w bagażniku tylko dojazdówka, zbiornik LPG w 30% zapełniony, w baku ok. 90% benzyny...

SphunaR:
Wczoraj przy wyjeżdżaniu z garażu strzeliła mi lewa przednia sprężyna  :evil:
Co polecacie zamontować w jej miejsce, co warto założyć? Fabrycznie mam tam:
54630S   54630A6010
Wymieniać od razu 2 czy nie ma sensu? Przebieg 150kk.

bobekos:
Ja bym radził wymienić obie dla spokoju

Andreas:
i30CW przejechane bylo okolo 80 tys. tez wyjazd garazu huk poszla z przodu - lewa
decyzja serwisu wymiana obu sprezyn na nowe - bowiazkowo i tym sie calkowicie zgadzam bo liczy sie bezpieczensto ( mozliwa blokada skretu )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej