Autor Wątek: [ix35 EL] Wygłuszenie drzwi, bagażnika, nadkoli  (Przeczytany 32358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wilkq

• Gość
[ix35 EL] Wygłuszenie drzwi, bagażnika, nadkoli
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Maj 2015, 00:24:15 »
Chciałbym odświeżyć temat.
Może ktoś doradzić jaką ilość mat zakupić? Jaka grubość wejdzie w drzwi? 2 mm czy może grubsza? (mata butylowa) Planuję w najbliższym czasie wyciszyć mojego Hyundaia. Na pewno bagażnik i drzwi.
Może jeszcze podłogę - jutro podejrzę czy jest tam jakiekolwiek wygłuszenie.
Podzieli się ktoś doświadczeniem - na co zwrócić uwagę, są jakieś mega problemy?

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Maj 2015, 09:46:15 »
Jakieś lekkie i dobre maty? Dociążanie drzwi o 2 kg asfaltem trochę mi nie leży :-/

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Maj 2015, 12:25:59 »
Maty butylowe ważą okolo 3 kg m2. A w ix35 drzwi są tak lekkie i pozbawione wygłuszenia że na pewno zawiasy tego nie odczują. Drzwi nawet ciężko zamknąć bo są tak lekkie..  Obejrzałem ixa wczoraj materiałów wygłuszających jest jak na lekarstwo. A że kończy mi się niebawem gwarancja wygłuszę go troszkę - głównie ze względów audio. Zaczyna mi rezonować boczek przednich drzwi.

piter

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Maj 2015, 20:45:34 »
Witam
Jakiś czas temu odkupiłem od znajomego 3 maty butylowe 50x50 cm wykleiłem nimi wewnątrz klapę bagażnika - zrobiła się trochę cięższa i bez problemów zamyka się z 10 cm nad zamkiem (przedtem trzeba  było walić 2-3 razy) Wyklejenie nie pomogło w wyciszeniu  samochodu więc chciałem wykleić bagażnik (wnętrze koła zapasowego podłogę i nadkola) ale za "chińskiego boga" nie mogę zdemontować plastikowej obudowy nadkoli i podłogi.
Może ktoś ma pomysł ?????

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Maj 2015, 21:56:58 »
Witam...
Jakiś czas temu przerabiałem ten temat u siebie...opisałem jakich użyłem materiałów oraz zamieściłem link do artykułu - Wygłuszenie drzwi w samochodzie: praktyczny poradnik tutaj masz link :
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5688

Jeśli masz jakieś pytania pisz na pw. lub dzwoń 509 346 924

Pozdrawiam
Mirek

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maj 2015, 14:13:04 »
jak mozesz to odświez zdjęcia bo darmowy hosting juz wygasł.

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lipiec 2016, 20:42:12 »
Filc samo przylepny grubość 3 mm dostępny na allegro w kolorze czarnym zbliżonym do tego na oparciach foteli od strony bagażnika wykleiłem przestrzeń koła zapasowego i boczki plastikowe do wysokości pierwszego  widocznego podziału efekt wygłuszenia bardzo mnie zadowala filc jest bardzo plastyczny i przy minimum umiejętności plastycznych efekt jest jeśli chodzi o wyciszenie jest bardzo dobry. Ps: niestety nie umiem wstawić fotek ale po wyklejeniu bagażnik wygląda jak w C klasie!!

[ Dodano: 2016-07-02, 20:43 ]
Manualnych oczywiście(przejęzyczenie)

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lipiec 2016, 00:13:04 »
Wrzucam linka do wygłuszenia które zrobiłem.
https://goo.gl/photos/vFUuggCLBbWcm73Z8
Poświęciłem na to z pomocą drugiej osoby jeden dzień.
Póki co mam wygłuszone 4 drzwi + bagażnik.
Wrzuciłem też fotę głośników w ix - nie są rewelacyjne ale po wygłuszeniu naprawdę dają radę. Brakuje wysokich tonów - założę pewnie niebawem jakieś zgrabne tweetery.
Nie mierzyłem w żaden sposób o ile jest ciszej - ale naprawdę jest wielka różnica. Dodatkowo drzwi zaczęły się zamykać znacznie ciszej - nie ma rezonowania jak w tico ;) Na fotach widać że fabrycznie nie ma praktycznie żadnego wygłuszenia - cienka warstwa maty - chyba bitumicznej - ale jest to dosłownie skrawek.
Moje maty butylowe dają  radę - troszkę więcej samochód waży - ale na pewno warto delektować się albo ciszą albo muzyką na innym poziomie :)

igrek1

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lipiec 2016, 12:10:25 »
Super robota !!
Powiedz mi tylko te maty butylowe to na blache i później jeszcze raz na zamkniecie przestrzeni "komory"drzwi... na zdjeciach widać że boczek też jest czymś oklejony ;-) to jest gąbka ??

Pozdrawiam

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lipiec 2016, 19:33:08 »
Tak maty na blachę + dodatkowe na zamknięcie profilu drzwi. Czytałem trochę o tym i oglądałem zdjęcia profesjonalistów ;) więc i sam tak zrobiłem.
Tak na boczkach jeszcze dodatkowo pianka wygłuszająca kauczukowa. Koszt mat i pianki na same drzwi to około 400 -600 pln w zależności od marki mat.  Ja użyłem na drzwi STP GOLD a na podłogę zakupiłem AB-25 tyle że tej jeszcze nie położyłem ;). Efekt wyciszenia drzwi jest taki że nie mogę się jakoś przemóc do wywalenia wszystkich foteli żeby wygłuszyć jeszcze podłogę - choć po położeniu będzie pewnie rewelacja :) Pewnie najwięcej wrzucę na gródź  silnika od wnętrza pojazdu bo stamtąd lecą największe hałasy przy moim 2.0 i automacie.  Samo fabryczne audio w mojej wersji ma wzmacniacz i subwoofer ale po wygłuszeniu dopiero jest głęboki bas - brakuje jedynie wysokich tonów. Ale z tych głośników fabrycznych nie wyciśnie się całego pasma. Swoją drogą i tak nieźle grają jak na takie parametry jak na zdjęciu ;) Pewnie woofer robi swoje ;) Niech cisza będzie z  Wami

P.S. Robota nie jest specjalnie skomplikowana - ważne jest przygotowanie powierzchni odtłuszczenie itp i dokładność. Jedynie na co można narzekać to wyjątkowe ostre kanty w środku - miałem  łapy pokaleczone jakbym je wkładał w ciernie ;) Samo zdjęcie boczków jest dziecinnie proste.

igrek1

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Lipiec 2016, 13:27:19 »
Jak bedziesz działał z podłoga i grodzia zrób foteczki i daj znać jak jest różnica (i czy strasznie dużo roboty....) bo mi też się wydaje że moje crdi mogło by być mniej słyszalne 😀

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lipiec 2016, 13:52:59 »
Roboty trochę jest i póki co nie mam natchnienia :) Ale jak będę robił to udokumentuję.

derby.karp

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Październik 2016, 22:21:52 »
Jeżeli ktoś z Warszawy lub okolic potrzebuje pomocy przy zdjęciu boczków czy nadkoli w bagażniku to proszę pisać. Chętnie pomogę.

Wygłuszałem we wrześniu swojego ix35 i słychać różnicę. Zrobiłem także nadkola w bagażniku.  Nie tylko same koło zapasowe. Niestety po wyciszeniu miejsca na koło zapasowe słyszę trzaski gąbki. Położyłem najpierw srebrną matę aluminiową a potem gąbkę. I niestety na dołkach potrafi strzykać. Może dokręcenie jeszcze bardziej koła pomoże, ale wątpię. Chyba trzeba będzie ją zerwać ( co jest trudne) i przykleić filc.

Kolega, który udostępnił powyżej link ze swojej pracy nad wyciszeniem zasługuje na 5. Bardzo ładnie nalepiłeś gąbkę jednym ciągiem. Mi się tego nie udało zrobić  :)

wilkq

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Październik 2016, 07:06:46 »
:) miło usłyszeć pochwałę. Ja nadkoli nie wygłuszyłem nie wiedziałem jak się zabrać za osłony. Moja pianka kauczokowa ma mocny klej nie ma opcji żeby się przesuwała i skrzypiała. Może coś lata w bagażniku i hałasuje? klucze mogą hałasować jak nie są spięte dobrze.

Nie miałem jeszcze motywacji do wygłuszenia podłogi ;)

Pozdrawiam

igrek1

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marzec 2017, 11:26:20 »
Odświeżę temat ... Czy ktoś z szanownych kolegów działał z tematem ?

Mam pytanie jeszcze do wilkq, powiedz żeby wygłuszyć blachę zewnętrzna drzwi wykręcałeś tą ocynkowaną wytłoczkę ?