Autor Wątek: [ix35 EL] Wygłuszenie drzwi, bagażnika, nadkoli  (Przeczytany 32323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

canion

• Gość
[ix35 EL] Wygłuszenie drzwi, bagażnika, nadkoli
« dnia: 19 Luty 2012, 11:19:35 »
Czy ktoś z Was ogarnął już ten temat?  Tak sie rozejrzałem po problemie i wchodzi na to ze wygłuszenie podłogi bagażnika , nadkoli i drzwi jest celowe. Tym bardziej że fabryka nie zrobiła nic w tym  kierunku i w tych miejscach gola blacha..  Oprócz efektu wyciszenia w przypadku drzwi następuje wyraźna poprawa zamykania (zwiększa sie cieżar drzwi o ok 2 kg)  i już choćby tylko dlatego warto to zrobić.lepiej też brzmią głośniki w drzwiach.

Może ktoś ma sprawdzone audio centrum w Warszawie które zajmuje sie wyklejaniem wnętrza aut matami bitumicznymi? Niby w internecie kilka firm sie ogłasza ale może ktoś ma namiar na sprawdzoną?  
A może ktoś to robił sam w ix35?  Materiały do wyciszania są dostępne na alle. Z tym ze po przejrzeniu filmików instuktażowych na YT nie jest to chyba wcale takie proste. A już z pewnością nie przy pierwszym podejściu.  myślę  o wygłuszeniu drzwi , bagażnika i nadkoli przód/tył

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2012, 08:48:15 »
Nie wiem po co tyle zachodu z tym wygłuszaniem, skoro mój ix jest bardzo cichy i nawet przez myśl mi nie przeszło aby go dodatkowo wygłuszać a zarazem i dociążać......

canion

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Luty 2012, 12:25:56 »
Cieszę sie że trafił Ci sie taki cichy egzemplarz.Nie wiem. może to kwestia opon  /jeżdze na standardowych które były w momencie zakupu/ . tak czy siak od strony bagażnika dochodzi zauważalny szum. Zresztą nie może być inaczej zważając na fakt że tam nie ma żadnego wygłuszenia blachy. Co do drzwi sprawa oczywiście dyskusyjna wygłuszac czy nie ale faktm jest zegłośniki grają lepiej a drzwi dzieki zwiększonej masie wreszcie zamykają sie jak w samochodzie. w każdym razie takie są opinię ludzi którzy wygłuszenie zrobili.

Stad pytanie. Gdzie w wawie można taką usługę zamówić?

ROTHMANS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Luty 2012, 13:02:01 »
Cytat: "canion"

Chcesz mogę dać Ci na prv. namiary do gościa, montowałem u niego audio i wygłuszałem wszystkie drzwi co do roboty nie mam żadnych zastrzeżeń
Pracuje na Okęciu

canion

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Luty 2012, 14:38:08 »
JAsne że tak. po to jest ten wątek. Dzięki

mmarcu

• Gość
Wygłuszanie
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2012, 19:30:24 »
Cytat: "ROTHMANS"

Chcesz mogę dać Ci na prv. namiary do gościa, montowałem u niego audio i wygłuszałem wszystkie drzwi co do roboty nie mam żadnych zastrzeżeń
Pracuje na Okęciu

Też poprosiłbym o kontakt na priv. Dzięki.

dymek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwiecień 2012, 14:29:28 »
Cytat: "ROTHMANS"

Pracuje na Okęciu

czemu ja jeszcze niedostalem kontaktu do goscia? ;-)

dzieki i pozdrawiam!

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwiecień 2012, 15:33:56 »
a może ten tajemny kontakt do działu "Warsztaty Polecam" czy jakiegoś takiego?

k3nio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2012, 01:06:56 »
Trochę stary temat, ale w tym momencie też jestem zainteresowany wygłuszeniem drzwi, bo jakość grania głośników to jakaś pomyłka.. Ktoś już ma ten etap za sobą i podzieli się efektem?
Btw.. to nie ingeruje w gwarancje?

klemens

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2012, 11:16:50 »
Jestem zdziwiony tym wątkiem. Moim zdaniem, auto jest ciche (jak na SUVa, oczywiście) a drzwi są i tak zaje..... ciężkie. Jakość głośników oceniam średnio z plusem. Może zależy, kto się do czego przyzwyczaił... Czyżby takie były różnice w poszczególnych egzemplarzach?  Mój jest (produkcja) grudzień 2011 diesel(184KM), style, 4wd. Jedyna rzecz, która mi lekko przeszkadza w tym aucie (oprócz klekotu diesla  :lol:- wyjątkowo upierdliwego, w tym modelu) to trzeszcząco-stukająca klapa bagażnika na dużych nierównościach. Problem usunąłem przez większe odkręcenie odbojników. Teraz PRAWIE nie stuka ale trzeba mocno pierd..... klapą, żeby zamknąć bagażnik.

k3nio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrzesień 2012, 12:07:38 »
Ja chcę mieć dobre audio ;p a seryjna instalacja jest na prawdę słaba.. w nowym vw t5 mam lepsze brzmienie xD
Po wygłuszeniu trzeba dodać jakiś głośniczek niskotonowy i na koniec może lepsze głośniki.
Chyba, że słaba jakość to wina niefabrycznej stacji multimedialnej.. jutro jestem umówiony na montaż fabrycznego radia :) i zobaczymy czy będzie jakaś zmiana

[ Dodano: 2012-09-13, 18:46 ]
Zwracam honor.. po montażu fabrycznego radia bez nawigacji zaczęły docierać do moich uszu przyjemne i czyste dźwięki wraz z niskimi tonami :D
O niebo lepsze to radio i przy nim chyba zostanę.. jeśli będą próbowali wcisnąć mi tą samą stacje multimedialną powiem, żeby sobie ją "gdzieś" wsadzili.

I teraz pytanie, da radę pod zwykłe fabryczne radio podpiąć subwoofer?

paff

• Gość
odgrzewam
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudzień 2012, 10:43:02 »
Jeszcze nie dotarł mój model, ale o wygłuszeniu już myślałem wcześniej. Każdy ma inne ucho, niektórym może i słoń nadepnął, ale w długie trasy, przy dużych prędkościach człowiek doceni wyciszenie. Aktualnie w octavii mam wytłumione tylko drzwi i bagażnik, efekt rewelacyjny, ale robiłem to po gwarancji, bo każdy fragment blachy jest oklejony i dostęp do niektórych kabli jest w związku z tym utrudniony (ale możliwy).

Czy ktoś już wygłuszał ix35? Co z nadkolami, wygłusza się je od środka? okleja się plastik ? Ciężko mi to sobie wyobrazić, ale faktycznie na jeździe próbnej wyraźnie słyszałem hałas od nawierzchni (no może lekki szum, ale to zależy co komu stanęło na uchu).

Jak ktoś z 3city będzie chętny na wygłuszanie, to deklaruję chęć do wspólnej akcji.

i Wesołych Świąt życzę

koszak

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Styczeń 2013, 10:16:24 »
Ja też chętnie bym wygłuszyl, ale zarówno nadkola, drzwi i komorę silnika. Niestety silnik 2.0 w połączeniu a automatyczną skrzynią biegów podczas przyspieszania do najcichszych nie należy. Jakby ktoś wiedział kto takie rzeczy robi o okolicach Opola i w promieniu powiedzmy 100km to proszę dać znać.

Arturro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marzec 2013, 20:29:24 »
Pytanie kieruję do osób, które wytłumili swoje IX-y. Czy jest duża różnica po wytłumieniu? Co dokładnie wytłumiliście? Osobiście chciałbym wygłuszyć silnik bo od 3000obr on mnie już denerwuje, nie mówiąc o hałasie od opon:/ wtedy konieczne jest wytłumienie drzwi i nadkoli. Gdyby ktoś zdał relację z tego zabiegu oraz ewentualne koszta byłbym wdzięczny.
P.S.
Może ktoś zna fachowca ze Śląska, który zajmuje się tego typu pracami?

kkrzyss

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwiec 2013, 19:27:21 »
Ja zrobiłem w swoim samochodzie wygłuszenie samodzielnie, niestety nie mam na to dokumentacji zdjęciowej. Auto po wygłuszeniu drzwi jest znacznie cichsze i fabryczne głośniki nabrały bardzo dobrego brzmienia. Z całą odpowiedzialności polecam wykonanie wygłoszenia.