Forum > Getz
[Getz] ELM 327 Torque - Błąd P0030 - Układ napędowy
Rusek:
Witam. Dziś przyszedł do mnie ELM327 OBD SCAN podłączyłem do mojego Getzika 1.1 i znalazło błąd... :-( ;-) (Nie wiem czy się cieszyć że znalazło i odczytało czy martwić że jest)
ELM 327 aplikacja Torque -
Kod błędu:
Błąd P0030 - Układ napędowy
HO2S Heater Control Circuit (Bank 1 Sensor 1)
Historia kontrolki Check Engine
1 raz zaświeciła się 2 tygodnie po zakupie autka. Kończył się przegląd i po przeglądzie jak wracałem do domu zaświeciła się kontrolka. Trzymała około 2 tygodni i zgasła.
2 raz po zatankowaniu paliwa nie pamiętam czy 95 czy 98 na Lotosie. (Świeciła około tygodnia zresetowana siłą już nie zaświeciła).
3 raz po włączeniu klimatyzacji stojąc na światłach.
Ostatnio błąd pojawił mi się w postaci kontrolki Check Engine zaraz po zatankowaniu paliwa 98 na Lotosie. Kontrolka zgasła po około 2 tygodniach ale przy próbie zgaszenia jej siłą (reset przez odłączenie akumulatora) zgasła i zaświeciła się po przejechaniu kilku kilometrów.
Załączam zrzut z aplikacji.
Co chcę wiedzieć?
Przede wszystkim co powoduje błąd?
Czy jest to coś poważnego?
Co jeszcze sprawdzić?
Czy przetrzymanie tego do listopada będzie miało większe konsekwencje? (Znajomy mechanik wraca do Polski więc koszty robocizny by odpadły jeśli to większa usterka.) do tego czasu Getzem zrobię nie więcej niż 1 000 km.
Pozdrawiam
kosmos2011:
Jak możesz to przez edytuj z prawej strony postu zmodyfikuj tytuł tematu na np. Błąd P0030 obwód grzałki pierwszej sondy.
Prawdopodobnie coś się dzieje z końcówką sondy dlatego błąd pojawia się co jakiś czas (dla świętego spokoju do sprawdzenia wtyczka i przewody pierwszej górnej sondy). Można z tym jeszcze chwilę żyć.
Jak jest ze zużyciem paliwa?
Oryginalna pierwsza sonda lambda ma numer 39210-02900.
Rusek:
A da się sprawdzić zużycie paliwa przez ELM 327?
Inaczej nie dam rady określić zużycia paliwa, ale chyba jest większe niż powinno.
kosmos2011:
Przez ELM nie da się tylko licznik kilometrów i wskaźnik na dystrybutorze.
Rusek:
To jeszcze pytanko, czy jako osoba słabo znająca się na samochodach dam radę sobie sam te sondę wymienić? Gdzie ona jest ulokowana? Przy mojej Ładzie trochę grzebałem i jakoś mi to wychodziło może w Getzie też dam radę jak mnie pokierujecie.
Nawigacja
[#] Następna strona