Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Oleje

<< < (2/27) > >>

ROTHMANS:

--- Cytat: "Arni71" ---Zalali mi olej Castrol Edge Turbodiesel
--- Koniec cytatu ---

A jaka gęstość ?
No dobra widzę że Castrol jak na razie góruje
Pytanie tylko czy 5W40 czy 10W40 ?

volcan:

--- Cytat: "ROTHMANS" ---
Pytanie tylko czy 5W40 czy 10W40 ?
--- Koniec cytatu ---

Zgodnie ze sztuką - jeżeli nie jesteś pewien, co jest zalane - zazwyczaj bezpieczniej jest zalać półsyntetyk (w tym przypadku 10W40) i obserwować, co się dzieje. Powrót do syntetyku (5W40) jest potem możliwy - jeżeli nie masz wycieków, silnik nie pali oleju (czyli krótko - jeżeli silnik jest w dobrym stanie).

Arni71:
o ile pamiętam to 5w40 - syntetyk

Felkner w Twoim linku nie znalazłem Santka z silnikiem 2.0CDRi do roku 2003, jest tylko od 2004

zkit:
Ja przy przebiegu 130 tyś z książką serwisową używam Shell Helix Diesel 5W40 - pełen syntetyk. Ma te same parametry do Castrol Edge. Wcześniej jeżdżąc innym samochodem na Castrolu pełnym syntetyku i się zawiodłem - po 50 tyś gruba warstwa nagaru na klawiaturze - podejrzewam, że kupując w sklepie sprzedano mi podróbę. Teraz wyznaję zasadę, że mniej reklamowany olej ma większe prawdopodobienstwo oryginalności. Na shellu jeździłem fokusem - 80 tyś i do końca byłem zadowolony. Nigdy nie dolewałem od wymiany do wymiany. Dlatego teraz stosuję go w swoim CRDI. Na razie jest ok. Niedługo wymiano po 15.000 i dolałem tylko 0,5 l.

ROTHMANS:
No to ciekawe nawet nie wiedziałem że są na rynku podróbki hmmm

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej