Jako ciekawostkę ... mam w domu dwie instrukcje obsługi : oryginalną niemiecką z mojej sonaty 2004 i załatwioną polską z sonaty 2001. Jest w nich rozbieżność odnośnie wymiany rozrządu - wg. polskiej wymiana co 60tyś , wg. niemieckiej wymiana co 90tyś. Co do oleju w skrzyni biegów faktycznie - w polskiej pisze co 30tyś lub co 2 lata jednak w niemieckiej tylko kontrola co 15tyś lub co rok ( razem z wymianą oleju silnikowego ) . Ja osobiście stosuję się do oryginalnej instrukcji niemieckiej z mojego auta ;-) To samo tyczy się płynu hamulcowego - w polskiej instrukcji wymiana co 60 tyś lub co 4 lata , w niemieckiej tylko kontrola co 30tyś. Dodam że podczas kontroli przy 190tyś wymieniony został pierwszy raz płyn hamulcowy , gdyż zawartość wody w płynie osiągnęła wartość maksymalną tj. 3%.
( Co roku przed wakacjami sprawdzam samochód w ASO w Hyundaiu )
Różnica jest również w przypadku świec - polska instrukcja podaje 45tyś , niemiecka co 40tyś w przypadku zwykłych świec i 100tyś w przypadku platynowych.
Z kolei o wymianie filtra kabinowego polska instrukcja w ogóle nie wspomina , jednak w niemieckiej pisze o jego wymianie co 20tyś lub co rok.
Specjalnie wypisałem różnice dla zainteresowanych ;-)