Forum > Tucson TL
1.6 TGDI 4WD 7DCT cvs 1.7 CRDI 2WD 7DCT
cinek1:
No ja mam tylko kaske na ten zwykly 1.6 i sie zastanawiam jak tam bedzie ze spalaniem
kibic:
Jeździłem zarówno 1,6T AT jak i 1,7 AT.
Jeśli nie jesteś dusigroszem i średnie spalanie ok. 10-11 l cię nie wystraszy bierz 1,6T . Inna dynamika, inna kultura jazdy. To świetny silnik.
Testowałem także 1,7 AT ale już po odpaleniu zrobiło mi się słabo. Na wolnych obrotach klekot jak w ducato. Podczas jazdy w dolnym zakresie obrotów dużo lepiej ale jak tylko spróbujesz ruszyć dynamiczniej albo wyprzedzić od razu słuchać warkot dieslowski.
Jedyny argument za 1,7 AT vs 1,6T AT to koszty (zakupu i spalania)
Wszystko reszta na korzyść benzyny.
cinek1:
Kibic ale ja myslalem nad 1.6 benzynka bez turbo na inny silnik kasy brak pozatym tylko benzyne chce a zacduza doplata do turbo. Jaj oceniacie teb silnik bez turbo?
konik6k1:
Ja mając IX35 1,6 i Tucson 1,6T mogę ci powiedzieć że ten silnik bez turbo do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy. Spalanie (IX35 głównie jeździ żona) to miasto - 7-8l / trasa litr więcej.
kibic:
--- Cytat: "cinek1" ---Kibic ale ja myslalem nad 1.6 benzynka bez turbo na inny silnik kasy brak pozatym tylko benzyne chce a zacduza doplata do turbo. Jaj oceniacie teb silnik bez turbo?
--- Koniec cytatu ---
Odnosiłem się do pytania autora wątku czyli 1,6T vs. 1,7 diesel
Co do 1,6 GDI mogę się wypowiadać w samych superlatywach bo sam ma taki :-) (że nie wybrałem 1,6T zdecydowały koszty).
Po przejechaniu przeszło 9000km uważam że dokonałem dobrego wyboru. 132KM wystarczają do komfortowej jazdy zarówno w mieście jak i na trasie natiomiast średnie spalanie na komputerze mam 7,6l (Warszawa korki + dojazd z miejscowości podwarszawskiej)
Muszę jednak powiedzieć uczciwie, że gdyby koszty nie grały roli bez wahania wybrałbym 1,6T 4WD.
Nawigacja
[#] Następna strona