Forum > i20
[i20 PB] Katalizator silnik benzynowy 1.2.
maxtron:
Czy ktoś się orientuje: czy w nowe i20 ma przekonstruowany katalizator? Czy tez jest ten sam co w poprzedniej wersji ( do 2014)
de_assis:
--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---
W i20 lubi puścić skrajne górne mocowanie (zatrzask), że tak napisze grilla z przodu, na którym jest logo marki. Mocowania puszczają z lewej, lub prawej skrajnej strony, a w najgorszych przypadka z obu stron. Ja się stanie z boku auta, to wyraźnie widać, że grill jest zaokrąglony, co powoduje napięcia na jego końcach, a tym samym w momencie zerwania zamka/zatrzasku, jeden z końców grilla delikatnie (około 2-4 milimetrów), odstaje. Patrząc z przodu niczego nie zauważymy. Gdy zauważyłem wspomnianą usterkę pomyślałem, że być może ktoś gdzieś mnie na parkingu zawadził, co spowodowało albo wypięcie grilla, lub zerwanie mocowania. Z uwagi na brak otarć na zderzaku, czy innych oznak wskazujących na czynniki zewnętrzne, udałem się do ASO. Poinformowano mnie, że jest to dość częsta usterka i jeśli mogę zostawić auto na dłużej, to wymienią cały element, lub jeśli zależy mi na czasie, to podkleją to i samochód do odbioru na drugi dzień. Dowiedziałem się również, że w przypadku stwierdzenia tej usterki na przeglądzie okresowym i gdy nie była ona zgłaszana przez Klienta, to podklejają to bez pytania i wiedzy Klienta.
Może i katalizatory też wymieniaj bez wiedzy Klienta :-D
--- Koniec cytatu ---
Dramat. Już myślałem, że z tego auta nic złego nie wyjdzie, a tu coraz gorsze rzeczy.
Co do ASO, są take, że bez Twojej wiedzy wymienią niesprawny element, a są takie, że nigdy wewnętrznego sieciowego biuletynu napraw i usterek w systemie Hyundaia nie otwierały ...
Kudłaty_1975:
--- Cytat: "de_assis" ---nigdy wewnętrznego sieciowego biuletynu napraw i usterek w systemie Hyundaia nie otwierały
--- Koniec cytatu ---
To akurat mnie nie dziwi. Ktoś tu na forum wspominał, że te biuletyny to są w j. angielskim. Stąd może i problem, lub niechęć, do zaglądania tam przez pracowników ASO.
W kwestii postępowania ASO w ogóle, to jest to chyba nagminne. Po lekturze aktualnego poradnika Auto Świat, w którym opisano szczegółowo choroby wieku dziecięcego jednego z modeli Audi oraz opisano wytyczne dla ASO określające w biuletynach, w jaki sposób naprawiać usterki, to ... Pisząc krótko, naprawa za pomocą desek, taśm klejących. Ceny Audi wiemy jakie są. Osobiście uważam, że na Hyundaia nie mamy co "warczeć"
wafel:
Witam wszystkich.
1. Wspomniany problem z katalizatorem to bzdura rozmawiałem z kierownikiem serwisu w Lublinie zajmującym sie hyundaiem i nie słyszał o takim przypadku. , a serwisuje dużo I20 np. flota. Prędzej gorszym paliwem można przyspieszyć zużycie katalizatora. "Dużo lepszy po zmianach" hmm ten sam silnik z tą różnicą , że jest przystosowany do gazu i zbiornik wyrównawczy cieczy chłodzącej przy chłodnicy i na wałku alternatora dodane coś w rodzaju sprzęgiełka.
2. Górne mocowanie grilla. Tak niestety też to miałem. Myślałem,że ktoś chciał na parkingu mi wyrwać. Nie słyszałem o tej akcji serwisu. Naprawiłem sam.
maxtron:
Jeśli problemy z katalizatorem to bzdury to skąd tyle wpisów o tym defekcie i skąd ten artykuł w gazecie..... spisek ? :)
ps.... a co miał Ci powiedzieć mechanik w aso hyundai - oczekiwałeś posypania głowy popiołem ?
[ Dodano: 2016-07-09, 11:24 ]
sorry... kierownik serwisu
Nawigacja
[#] Następna strona